Syv skudsikre fra Tarantino

Torsdag ruller biograferne det ekstra brede lærred ud, når Quentin Tarantinos nyeste film, »The Hateful Eight« - optaget i gammeldags storfilms-bredformat - har premiere. Som forgængeren en western og som alle andre Tarantino-film fyldt med referencer til klassisk filmsprog, vold og gang i dialogen. Få genopfrisket Tarantinos filmunivers her:

Quentin Tarantinos »The Hateful Eight« får premiere torsdag. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Django Unchained.

Tarantinos første western fik premiere i 2013 og allerede i titlen er der den typiske køren på en gammel genre - hævneren Django fra 70'ernes spaghetti-westerns. Hos Tarantino er Django bare blevet sort, og hævnen kommer til at handle om et raceopgør, som man ikke så så meget til i gamle dage. Men selv om der skydes mindst lige så mange som i de gamle Django-film, så snakkes der typisk for Tarantino en god del mere.

Inglorious Basterds.

Action-komedie fra 2009 med Brad Pitt som ikke alt for kløgtig og let brovtende specialpatrulje-agent bag fjendens linjer i en slags krigsfilm med nazister, som vi kender dem fra anden verdenskrig og et action-plot i den fantasifulde ende. Som "Ørneborgen" på syre.

 

Death Proof.

Tarantinos svar på drengerøvsfilmen fra 2007. Kurt Russel - der vender tilbage i "The Hateful Eight" - som enspænder-stuntman i specialbygget dræbende Dodge, overfor et læs smukke og seje kvinder. Klassisk Tarantinosk b-film reference for fuld udblæsning, med fart, vold og veloplagt bar-dialog.

Kill Bill.

Egentlig to film - vol. 1 og vol.2, fra 2003 og 2004. Her er det hævneren fra karatefilmen, der vender tilbage i et nyt århundrede. Uma Thurman i gul Bruce Lee-kampdragt giver den med cirkelspark og samurai-svar i den to film lange historie, hvor den første lader knoer og kæder tale blodigt i billeder og tegneseriesprog, mens den anden giver noget mere plads til lange Tarantino'ske samtaler.

Jackie Brown.

Krimi-drama fra 1997 med Blaxploitation-stjernen Pam Grier i den handlekraftige titelrolle i et  klassisk Elmore Leonard-plot tilsat en god portion Tarantino-skrue. Robert de Niros rolle som småtskåret gangster med overdreven hash-trang er svær at få ud af hovedet igen.

Pulp Fiction.

Guldpalme-vinder fra 1994 og John Travoltas genkomst fra 70'ernes dansegulve til yderst tilbagelænet revolvermand med stadigt mindeværdige samtaler med Samuel L. Jackson. Små, rå novellefilm viklet ind i hinanden og med brudt kronologi -  nyskabende for sin tid.

Håndlangerne (Reservoir Dogs).

Tarantinos debut-film fra 1992, som først fik dansk premiere i  året efter. Seks mænd i sorte habitter og dæknavne i et bankkup, der går helt galt. Tarantino-navne som Michael Madsen, Tim Roth og Harvey Keitel. Punchline-fyldte dialoger, opbrudte tidsrammer, klassiker-hints og voldsæstetik. Quentin Tarantino har holdt sporet fra starten.