Synagoge fra Jesus’ tid fundet

En ca. 70 kvadratmeter stor synagoge er netop blevet opdaget i den nordlige del af det nuværende Israel.

Synagogen med de udhuggede bænke i limsten. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israelske arkæologer har ifølge den israelske avis Ynet og den britiske avis Daily Mail udgravet en synagoge fra det første århundrede efter Jesus i Tel Recheš i det nordlige Israel i nærheden af bjerget Tabor.

Synagogen består af et stort hovedrum på ca. 70 kvadratmeter. Ude i siderne er der udhugget bænke i limsten, og resterne af to søjler, der har båret synagogens tag, er også identificeret.

Fundet er af stor historisk betydning, for det er første gang, man har fundet en synagoge fra Jesus’ tid i dette område, hvor han ifølge Det Nye Testamente opholdt sig og besøgte synagoger.

Arkæolog Motti Aviam siger til Ynet: »Det er den første synagoge, vi har fundet i en af landsbyerne i Galilæa. Vi har tidligere fundet synagoger i større byer fra Jesus’ tid, men her er der tale om et landsbrugsområde. De jødiske familier har haft for langt at gå til de nærmeste synagoger i byerne, så sandsynligvis har ejeren af landbruget bygget en synagoge til sig selv, sin familie og et dusin arbejdere.«

En af årsagerne til, at arkæologerne kan identificere bygningen som en synagoge, er bænkenes placering ude i siderne. De bedende sad langs væggen og så ind mod rummets midte. Normalt stod rabbineren i midten af rummet og læste op fra Det Gamle Testamente. Denne placering blev siden benyttet i synagoger, hvilket gør identifikationen sandsynlig.

Det var urolige tider og der var flere jødiske oprør mod det romerske herredømme. Romerske soldater erobrede og ødelagde det jødiske tempel i Jerusalem i år 70 efter Jesus og ødelagde også landsbyer og synagoger rundt omkring i landet, men ikke i det nordlige del af landet, og derfor var synagogen i Tel Recheš urørt.

Fundet er af betydning for den kristne verden, og Motti Aviam siger til Ynet: »Det nye Testamente beskriver, hvordan Jesus gav prædikener i en synagoge i Kapernaum og andre synagoger i Galilæa, som mange andre rabbinere. Kristendommen lægger vægt på disse prædikener, hvilket gør den nye synagoge til et vigtigt sted for kristne.«