Syg sundhed på Teater Grob

Kaskaderne af sundhedsråd i aviser, blade og på internet har skabt en sundhedsfanatisme, der nærmer sig det religiøse, mener Mette Heeno, manuskriptforfatteren bag bl.a. »Terkel i knibe« og TV-serien »Lærkevej«. Hun er aktuel med sit første teaterstykke »SygtSund«.

»Når man hele tiden bliver bombarderet med gode råd, kan man føle, det er ens egen skyld, hvis man bliver syg,« siger Mette Heeno, her i det svære valg mellem appelsin og Cola. Foto: Nikolaj Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mette Heeno har prøvet det selv. At skrive lange lister over alle de ting, hun skulle huske, alle de ting, hun skulle gøre og alle de ting, hun endelig ikke måtte gøre, hvis hun ville holde overvægt, kræft, hjertekarsygdomme og al mulig anden elendighed fra døren og leve et langt liv i et sundt legeme. Og hun endte med at droppe det hele igen – for, som hun siger: »Hvis man skulle leve op til alle de krav, skulle man jo have 250 timer i døgnet.«

Nu har den 38-årige manuskriptforfatter, der bl.a. har stået bag filmsuccesser som »Terkel i knibe«, »Fakiren fra Bilbao«, »Nynne« og senest TV-serien »Lærkevej«, begået sit første teaterstykke, som netop handler om den moderne danskers nærmest religiøse optagethed af alt, hvad der har med sundhed og kroppens bevarelse at gøre.

Lørdag har »SygtSund« premiere på Teater Grob, en absurd komedie om sundhedsfanatisme, kontrol og dødsangst – og om familien Momsens kamp for at leve lykkeligt til deres dages ende.

Forestillingen er produceret af Teatret st.tv., der især gør sig i ungdomsforestillinger. Men »SygtSund« henvender sig i lige så høj grad til voksne, understreger Mette Heeno.

»Der er opstået en form for religiøsitet omkring vores egen sundhed og krop, som jeg synes er sindssygt interessant, men også lidt skræmmende. Al fanatisme er jo skræmmende, men når man bliver sundhedsfanatiker, så bliver det nærmest religiøst. Så er der kun én ting, der duer – det bliver lidt som en erstatning for Gud,« siger hun.

Personligt har hun altid interesseret sig for sundhed og skønhed, men har svært ved at kapere det konstante bombardement af gode råd, der stritter i alle retninger.

»Bare du åbner et dameblad, så står der nede i hvert hjørne: »Psst – vidste du, at du brænder kalorier i minuttet ved at sjippe?« Eller »Psst – fedt fra avocadoer er sundere end transfedt!« Det er som om, der hele tiden står én og prikker dig på skulderen og siger: »Det må du ikke, det må du godt, det må du ikke...« Og den informationsstrøm kan blive temmelig stressende, hvis man synes, man skal leve op til det hele. Den ene dag får man at vide, at at man ikke må drikke kaffe, og den næste skal man helst drikke seks kopper om dagen. På den ene side kan man læse, at sukker er den direkte vej til hjertekarsygdomme, og på næste står der: »Husk et stykke mørk chokolade inden sengetid, det øger din sexlyst.« Og man har lige fået at vide, at man dør af chokolade.«

Skyld og ansvar

I »SygtSund« følger vi familien Momsen – den anorektiske teenager Emilie, som skyller sit fedt ud i toilettet, mor Anette, som er besat af sit Control Master 2020-armbånd, der gør hende opmærksom på alle hendes fysiske behov, og far Jens, en kommunefarvet og stresset bibliotekar, der smugryger på tilflugt i et birketræ.

»Hver for sig har de så travlt med at kontrollere sig selv, at de reelt ikke ser hinanden. De lever parallelle liv, selv om de lever sammen. Men undervejs i stykket opnår de alligevel en vis selverkendelse og lærer, at det faktisk er muligt at slippe kontrollen,« fortæller Mette Heeno og tilføjer:

»Det lyder meget alvorligt, men det er faktisk knaldsjovt.«

Stykket skal på ingen måde tolkes som en opfordring til bare at lade stå til og ikke tage ansvar for vores egen sundhed, understreger hun.

»Men jeg synes, vi er endt i en grøft, hvor alt for meget ansvar lægges over på det enkelte individ. Når man hele tiden bliver bombarderet med gode råd, kan man meget let komme til at føle, f.eks. hvis man får en alvorlig sygdom, som én af karaktererne i stykket får, at man selv er skyld i, at man er blevet syg,« siger hun. »For du kunne jo bare have undgået at spise hvidt brød og have løbet tre gange om ugen – sølle tre gange, det kan du vel godt klare.«

Internettet og dets nærmest uendelig informationsstrøm er efter Mette Heenos mening i hvert fald en del af forklaringen på vores næsten sygelige optagethed af alt det, man selv kan og bør gøre for sin sundhed.

»Alt kan googles, og når folk kommer til lægen, har de fleste allerede selv været på Netdokter og stillet diagnosen, de har allerede været på apoteket og i helsehuset, har fået lagt nogle sten på panden og skiftet navn,« siger hun.

»Måske handler det også om, at vi lever i en uoverskuelig verden, hvor alting falder fra hinanden. Så prøver vi at finde noget, vi tror, vi selv kan kontrollere. Kan man ikke forstå storpolitik, kan man i hvert fald forstå en to-fem-kur. For det kan man tælle til.«

For år tilbage oplevede Mette Heeno selv følelsen af skyld og dårlig samvittighed, da hendes lille datter fik en alvorlig hjertesygdom og var tæt på at dø. Hvilket fik hende til nærmest at gå amok i sundhedsråd og alternative behandlingstilbud.

»Jeg har været omkring alt det der med fjernhealing og blomsterdråber og irisanalyse – hvor man prøver at stykke en masse sammen i håb om, at det kan hjælpe på hjertekammeret, på fordøjelsen o.s.v. Det var som at forsøge at samle et menneske med 500 små plastre,« siger hun og tilføjer:»Det kan da godt være, at noget af det faktisk har hjulpet. Men jeg vil altså også gerne takke medicinalindustrien og lægevidenskaben.«

Hvad: »SygtSund«
Hvem: Instrueret af Anders Lundorph
Hvor: Teater Grob
Hvornår: 29. november-12. december.