Syg chefdirigent i DR stopper straks

Rafael Frühbeck de Burgos er alvorligt syg og indstiller sin karriere fra i dag. Jagten på hans afløser som chefdirigent for DRs symfoniorkester går ind med det samme.

Rafael Frühbeck de Burgos som vi husker ham. Han indstiller nu karrieren på grund af sygdom. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kort, men intens æra for DR SymfoniOrkestret er til ende:

Rafael Frühbeck de Burgos stopper med øjeblikkelig virkning som chefdirigent for orkestrets op mod 100 musikere. Den 80-årige maestro meddelte sin beslutning i mandags til DRs ensemblechef, Kim Bohr.

Mailen har ifølge Berlingskes oplysninger følgende ordlyd:

»Kære Kim.

Mine læger har informeret mig om at situationen er forværret og at tiden til at indstille mit professionelle liv er kommet. Jeg synes, du skulle vide det før alle andre.

Så med dette brev og stor sorg opsiger jeg alle engagementer med DR.

Stort knus til jer alle sammen,

Rafael.«

Den omtalte »situation« er sandsynligvis en alvorlig kræftsygdom. Spanieren blev opereret for et par år siden og virkede synligt træt i samme periode.

Han begyndte som chefdirigent i sommeren 2012 og skulle efter planen være fortsat til 2016. Kontrakten blev for kort tid siden forlænget med et år.

Rafael Frühbeck de Burgos har fra første færd været en af de helt store succeser i DRs musikliv.

Mange medier har ganske vist hæftet sig ved den nye chefs alder og synlige mangel på kræfter. Han havde efter eget udsagn tabt sig 30 kilo i forbindelse med sin operation.

De første arrangementer under hans dirigentstok lovede heller ikke ubetinget godt. En af hans første koncerter var for eksempel med Verdis populære rekviem, et værk med flere hundrede aktører - som han dirigerede uden at rejse sig én eneste gang.

Men han kom sig forbløffende hurtigt og blev snart en af dirigentpodiets mest livfulde og farverige skikkelser. Et af hans mest omtalte projekter har været indspilningen af alle Beethovens ni symfonier.

Rafael Frühbeck de Burgos' op mod 30 arrangementer i DR Koncerthuset har næsten uden undtagelse været udsolgt. Han kan se tilbage på en tid som højt elsket chef blandt DRs symfonikere og korsangere. Og hans navn som en af vor tids største dirigenter har sikret orkestret stor opmærksomhed udenlands.

Orkestret har også været på store turneer under hans ledelse og er blandt andet inviteret til den legendariske Carnegie Hall på Manhattan i februar 2015. Hvem der skal overtage turen til USA, er ikke offentliggjort endnu.

Rafael Frühbeck de Burgos har tidligere været chefdirigent i bl.a. den italienske radio og hos det filharmoniske orkester i Dresden og arbejdet som kunstnerisk leder af Deutsche Oper Berlin.

At hans karriere skulle slutte så brat, er tilsyneladende kommet bag på ham.

»Jeg er taknemmelig for mit gode helbred,« sagde han til Berlingske i vinter.

»De fleste på min alder døjer jo med store smerter og tab af sanserne. Men jeg kan stadig gennemføre et fuldt arbejdsprogram og har 110 koncerter alene i år!«

Det dårlige helbred viste sig få måneder senere:

Rafael Frühbeck de Burgos dirigerede det amerikanske nationalorkester i Washington i marts måned - men dejsede så om og måtte holdes oppe af et par strygere.

Han kom mirakuløst til hægterne igen og dirigerede resten af koncerten siddende på selve dirigentpodiet. Et foto af den siddende maestro gik verden rundt og blev delt flittigt på de sociale medier.

»Alle gispede. Det var lige så dramatisk, som det var heroisk,« skrev en af orkestrets musikere bagefter.

Arrangementet i Washington skulle blive hans sidste. Rafael Frühbeck de Burgos måtte aflyse alle videre opgaver, herunder dem på dansk jord.

»Både orkestret og jeg er dybt berørte,« siger ensemblechef Kim Bohr.

»DR SymfoniOrkestret skal nu i gang med at lede efter en ny chefdirigent. Vores første prioritet lige nu er dog at finde de bedste afløsere for Rafael Frühbeck de Burgos i den kommende sæson.«

At finde den rette chefdirigent for et orkester som DR SymfoniOrkestret er en meget følsom sag. En topdirigent skal besidde en lang række kvaliteter, og så skal kemien mellem orkester og dirigent være virkelig god.

»Det er som i et ægteskab: Kun med stor kærlighed og gensidig respekt lykkes samarbejdet. Vi har et stort arbejde forude,« siger Kim Bohr.