Svingende start for Game of Thrones

Game of Thrones længe ventede sjette sæson indleder med et afsnit, der vil vise det hele og derfor fortæller for lidt.

Det så ud til at blive både råt, urimeligt og svært for Dany at kæmpe sig tilbage i førersædet, efter hun blev taget til fange af en horde af Dothraki blod-riddere i slutningen af femte sæson. Det tog dog blot halvanden scene, og det er et godt udtryk for, at mange plottråde bevægede sig for hurtigt i første afsnit af sjette sæson. Fold sammen
Læs mere

Det er ikke det absurd høje antal personer eller plottråde, der gør »Game of Thrones« til noget særligt. Det er heller ikke, at den er optaget på adskillige kontinenter med hver deres geografiske udtryk og personlighed. Det unikke ved HBO’s serie er derimod, at seriens skabere hidtil har formået at samle de utallige delementer til et hele, hvor intet har virket forhastet, og det meste forekommer både velproduceret og gennemtænkt. Derfor var det en fryd at se den allerførste scene af denne ny sæson, hvor vinden hyler, mens kameraet panorerer forbi den flere hundrede meter høje, frosne og menneskeskabte mur. Larmen fra vinden afløses af dybe strygere og hylet fra den enorme ulv, Ghost, der forsøger at slippe ud af sit skur i Castle Black. Vi svæver langsomt over gårdspladsen. En mørk plet nær muren viser sig at være Jon Snow. Gennemfrosset, stukket, blødende. Død i sneen. Vi følger herefter »løgridderen« Davos, der hører larmen fra Ghost. Han forlader sit værelse og finder Snow. Bukker sig i afmagt over liget, mens andre strømmer til. Det er en passende, smuk og afdæmpet genstart af serien, efter slutscenen fra femte sæson, der i al sin brutalitet chokerede seriens fans.

Tiltrængt stilhed efter stormen.

Forhastet konfliktløsning

Helt forståeligt kan og skal et så dvælende tempo ikke holdes gennem et helt tv-afsnit. På den anden side er det ærgerligt, at vi efter denne scene var indlagt til en sprint gennem stort set hele horden af seriens hovedroller, så vi kunne få en status på deres gøren og laden, siden vi forlod dem for 10 måneder siden. Som nævnt fungerer »Game of Thrones« netop, fordi skaberne tager samtlige figurer seriøst og tager sig tid til at fortælle historien gennem længere dialoger og »show it don’t tell it«-princippet. I går så vi korte scener, overværede abrupte og lidt for direkte samtaler og fik serveret belejlige løsninger på svære konflikter. Herunder Sansa Stark og Theon Greyjoys flugt fra Winterfell samt Daenerys Targaryans møde med en ny khal. Uforudsigeligheden har i fem sæsoner været på »Game of Thrones« side. Denne sjette sæson er derimod startet »for sikkert« og minder i beklagelig grad om så mange andre serier, hvor vi følger et større antal personer, hvis handling blot skal eksekveres.

Storhed på vej

Det betyder dog ikke, at sjette sæson ikke tegner til at blive spændende eller værd at følge. Tværtimod. Kvaliteten er stadig tårnhøj, og hvis blot serien herfra kaster sig ind i sit vanlige tempo, hvor man kredser om maksimalt tre-fire figurer i løbet af et afsnit frem for otte-ti stykker, som det var tilfældet i gårsdagens premiere, så bliver det i sandhed episk historiefortælling. Lad os håbe, at denne middelmådige start skaber den nødvendige fortællemæssige luft til en langt mere målrettet sæson. Lykkeligvis sluttede afsnittet lige så godt som det startede med den mystiske, underskønne og ildevarslende scene, hvor Melisandra viste sit sande ansigt. Dét sikrer den fjerde stjerne.

 

Hvad: »Game of Thrones« sjette sæson, første afsnit.

Hvor: HBO Nordic eller CMore.