Svenske kvinder i opråb: Filmhold diskuterede, »hvem der skulle tage hende først«

577 kvinder fra den svenske film- og teaterbranche har skrevet et fælles opråb, der skal gøre op med kulturlivets »tavshedskultur«. Opråbet indeholder flere eksempler på chikane og overfald. Blandt andet fra en dansk skuespilller. Det har allerede fået konsekvenser på et svensk teater, der har indledt en intern undersøgelse.

Foto: Jeppe Carlsen. MODELFOTO af kvinde med depression- - Se RB 6/11 2014 13.41. Kvinder, der har været udsat for sexchikane, har større risiko for at udvikle angst og depression, viser forskning fra Norge. Det skriver Fagbladet 3F. (Foto: Jeppe Carlsen/Scanpix 2012)
Læs mere
Fold sammen

»Instruktører, I har fejlet. Producenter, I har fejlet. Produktionsselskaber, I har fejlet. Teaterchefer, I har fejlet. Politikere, I har fejlet. Det er jeres ansvar at sørge for, at ingen er udsatte seksuelt på arbejdspladsen.«

577 navngivne kvinder indenfor den svenske film- og teaterbranche har slået sig sammen og skrevet et fælles opråb i avisen,  Svenska Dagbladet. Opråbet består af en række personlige beretninger om overgreb og chikane. Det fik allerede konsekvenser fredag, da nationalteatret Dramaten i Stockholm indledte en intern undersøgelse. Det skyldes en beretning om en direkte voldtægt, som skuespillerinden forsøgte at anmelde til sin instruktør.

»Han svarede bare lidt i sjov, at han også blev urolig for om jeg ville anmelde ham for sex-chikane. Han henviste i spøg til dengang, jeg var hans assistent og han forsøgte at  kysse mig. Senere blev han teaterchef og ansatte også voldtægtsmanden, som var hans ven,« fortæller skuespillerinden, der er anonymiseret af Svenske Dagbladet.

En anden skuespillerinde fortæller, hvordan hun overværende en natlig samtale på filmholdet, hvor instruktøren og hendes mandlige kollega talte om, »hvem der skulle tage hende først«.

»Hele natten hører jeg de to forsøge at komme ind i mit rum, både via døren og via vinduet. Jeg bad en mandlig skuespiller, jeg aldrig havde truffet, om at beskytte mig, hvilket han gjorde, og det er jeg ham evigt taknemmelig for,« fortæller hun.

Der er også en beretning om en dansk skuespiller, der på et tidspunkt tog sin penis frem i kulissen, mens hans kvindelige kollega stod foran kameraet for at indspille et nærbillede. Samme danske kollega lagde iøvrigt armene omkring hende og sagde:

»Se på de her fantastiske patter, dem skal jeg have omkring mig i flere uger! Sig for fanden ikke noget til min kone, for så bliver hun jaloux«.

Det fælles opråb slutter med en række krav til den svenske filmbranche, der skal gøre op med »tavshedskulturen« og holde op med at tjene penge på overgrebsmænd.

»Vi kræver nultolerance mod seksuelle udnyttelse og vold. Seksuelle overgreb skal føre til fyring,« står der i brevet, hvor man også pointerer, at mændene beskyttes af deres stjernestatus.

»Sexovergrebene hænger sammen med den magtstruktur, vores branche omgærdes af, og som siden Ingmar Bergmans har ladet mandlige genier slipper af sted med hvad som helst, så længe det, de skaber, har højt kunstnerisk værdi,« skriver kvinderne, der understreger, at de vil placere skammen der, hvor den hører hjemme.

»Hos gerningsmanden og dem, som beskytter ham«, skriver kvinderne i opråbet, der slutter med:

»Vi ved, hvem I er«.