Svenske krimiforfattere tjener millioner

Pengene ruller ind hos de svenske krimiforfattere. Det går især godt for kvinderne.

Liza Marklund tjente sidste år kassen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

17 millioner danske kroner.

Så meget tjente Liza Marklund sidste år. Hertil kommer, at den svenske succesfulde krimiforfatters firma, Media Altersbruk, lå inde med en kassebeholdning på 13 mio. kr. samt ejendomme for 27 mio. kr.

De svenske krimiforfattere mærker generelt ikke meget til finanskrisen. Seks af slagsen placerer sig øverst på listen over forfattere, der tjener flest penge på den anden side af Øresund.

Læs også: Tomme kalorier til læsehesten

Opgørelsen er baseret på forfatternes egne indtægtsoplysninger for skatteåret 2009, som den svenske avis Dagens Nyheter har samlet. 

Kvinder tjener mest

Camilla Läckberg er stadig en læserdarling, og det kan ses på bankkontoen. Hendes firma Camlac tjente i 2009 16 mio. kr, hvilket er en lille fremgang i forhold til året før, hvor indtjeningen lå på 15,5 mio. kr.

Resten af listen omfatter - i rækkefølge - Henning Mankell, Jan Guillou samt Mari Jungstedt og Jens Lapidus, der begge er nye på listen.

Både Henning Mankell og Jan Guillou har dog måttet notere en tilbagegang i indtægterne. Mankell Inkasserede i 2009 knap 12 mio. danske kr. mod næsten 19 mio. kr. året før.

Faldet er ikke helt så voldsomt for Guillou, der i 2009 tjente 11 mio. kr., mens han året før nærmede sig 12 mio. kr.