Svenske debattører: Mælk er et symbol på hvid magt

Mælk bliver (igen) brugt som et racistisk symbol, påpeger to svenske debattører - og det gælder ikke mindst i USA.

Mælk bliver brugt som et racistisk symbol, påpeger to svenske debattører. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et glas med komælk.

Det virker umiddelbart så uskyldigt, men det er det ikke i alles øjne.

Den hvide drik, som især mange hvide vesterlændige indtager på daglig basis, bliver nemlig også brugt som et symbol på den rene hvide race og hvidt overherredømme. Det påpeger skribenterne Tobias Linné og Iselin Gambert i et debatindlæg med overskriften »Så blev hvid mælk et symbol på hvid magt« i den svenske avis Aftonbladet.

I debatindlægget henviser skribenterne blandt andet til, at flere medier har noteret sig, at der er dukket videoer op på Youtube, hvor nazisympatisører drikker mælk, mens de råber racistiske slagord.

De henviser ikke til specifikke medier og videoer, men en googlesøgning viser, at det blandt andet gør sig gældende for gratisavisen Metro, som linker til følgende video:

I debatindlægget påpeger de svenske debattører også, at flere mennesker har brugt den hvide mælk som et sigende symbol på de sociale medier:

»I løbet af 2016 havde eksempelvis Richard Spencer, leder af National Policy Institute - en amerikansk, hvid og racistisk tænketank, der bliver hyldet af Trumps chefrådgiver Steve Bannon - på sin Twitter-konto en emoji af et glas mælk og teksten: »Jeg er meget tolerant ... laktosetolerant«,« lyder det i debatindlægget, som også bringer den amerikanske sociologiprofessor E. Melanie Dupuis fra University of California Santa Cruz på banen.

Hun har blandt andet studeret sammenhængen mellem den hvide mælk og forestillingerne om hvid overlegenhed i en racemæssig sammenhæng og er nået frem til, at »mælken blev set som en hjørnesten i opbygningen af ​​den moderne vestlige stat«, da den blev betragtet som en ideel fødevare rent ernærningsmæssigt, samt at mælken er knyttet til den hvide krop, da hvide europæere tåler komælk i langt videre omfang, end det er tilfældet blandt andre racer, hvor laktoseintolerens er betydeligt mere udbredt.

Debatindlægget i Aftonbladet bliver afsluttet med følgende konklusion:

»Det betyder ikke, at det skulle være racistisk at drikke mælk. Men mælk og mælkedrikning er historisk set koblet til racisme og raceundertrykkelse, hvor mælken bliver brugt som et symbol på hvidt overherredømme. Og for koen, som mælken kommer fra, og som er tvunget til at leve i et livslangt fangeskab, hvor hendes børn bliver taget fra hende få timer efter fødslen for at blive til kød på menneskers tallerkener, er et glas mælk altid et spørgsmål om magt og undertrykkelse.«