Svensk tegneseriebamse går i kødet på »fake news«

Svensk tegneserie for de små er på gaden med historier om forskellen på løgn og sandhed– gjort relevant ved den megen snak om alternative fakta.

»Skriv, at Bamse aldrig børster tænder!« I det nyeste nummer af »Bamse«-bladet lærer de mindste, at man ikke skal stole på alt på nettet – for selvfølgelig børster Bamse tænder! Fold sammen
Læs mere

Lille Skutt er Bamses bedste ven og ser en forfærdende nyhed på sin computer: »Bamse är slutt,« står der.

Bamse kan ikke længere tåle sin elskede tordenhonning. Klodens stærkeste bjørn har mistet den vigtigste kilde til sine kræfter. Åh, nej! Gråd og tænders gnidsel! Den hvide kanin med blå butterfly kan slet ikke klare tanken.

Han taler så med skildpadden Skalman og får en ny vinkel på historien:

»Hvem siger det?« spørger skildpadden.
»Det står jo på internettet,« svarer kaninen.
»Men har du tjekket kilden?« insisterer skildpadden.

Nej. Kaninen har ikke tjekket kilden. Den ved knap nok, hvad en kilde er. Men den skulle gerne blive klogere og får så sin nye viden med faktaboks og det hele.

Den lille forskel

Det nyeste nummer af »Bamse – världens starkaste björn« kom på gaden i tirsdags og handler om fake news. Bladet vil lære de mindste om forskellen på løgn og sandhed. De skal
ikke tro på alt i internettets tidsalder. De skal tjekke deres kilder.

De første striber med Bamse blev sendt på gaden  i 1973, og serien hører i dag til Sveriges mest læste. Udgivelserne har også et pædagogisk potentiale og bruges ofte i den svenske undervisning. Emnerne på de særlige skolesider kan være dyr eller fremmede kulturer med videre. Fortællingerne har af samme grund ofte en kerne af overtro. Hvad ved vi med sikkerhed, spørger man de små? Og hvad ved vi ikke?

Når tirsdagens udgave fokuserer på fake news, skyldes det indlysende nok emnets aktualitet. Fake news og »alternativ sandhed« blev talk of the town med Donald Trumps indsættelse som USAs præsident i sidste måned. Kilder blev taget i den ene løgn efter den anden og bragte selv rutinerede nyhedsfolk i tvivl.

Idé af egen avl

Medarbejderne bag »Bamse« har ikke fået ideen fra andre børneblade, fortæller bladets chefredaktør, Charlotta Borelius: Udgiverne planlagde et temanummer om løgn og konspirationsteorier og tog tanken med til læsekonferencen »Readme« i Malmö sidste år. Redaktionen fik hjælp af både skoleklasser og interneteksperten Elza Dunkels og vendte så hjem med computerne fulde af gode ideer.

»Vi fik faktisk ideerne til hele to nye serier!« siger Charlotta Borelius.

Tirsdagens nummer bliver derfor kun det første om konspirationer og kildetjek. Det næste vil udkomme til efteråret.

Siden om Lille Skutt og den frygtelige nyhed er heller ikke temanummerets eneste fortælling om emnet. En af bladets store historier handler om Lille Skutts tur som cyklende postbud gennem den sorte skov: Kaninen hører et brøl og ser en uhyggelig skygge i mørket. Han cykler videre og fortæller hændelsen til Brummelisas bjørnefar. Der fortæller den videre til ungerne og dermed begynder den klassiske udvikling fra fjer til fem høns.

Altså lige indtil Bamse selv klarer ærterne og tager hele holdet med tilbage til åstedet – hvor skovens monster viser sig at være en badende gris.

»Vi voksne skal lytte mere til børnene og høre på deres mening om internettet,« siger Elza Dunkels fra bladet rådgivergruppe.

»En god ting er at love børnene, at de altid kan komme og snakke – selv når der måske er sket noget dumt. Og når børnene fortæller, så skal vi prøve at lytte mere end at tale selv. Vi er ikke altid så gode til det.«