Svensk Muhammed-sag på vej

Et kunstmuseum i Sverige sagde i sidste øjeblik nej til tegninger af kunstneren Lars Vilks, som viste Muhammed som en hund. Museets leder indrømmer blankt, at der er tale om censur.

Umiddelbart lød udstillingen i Tälleruds Hemsbygdsgård om »Hunden i kunsten« som en særdeles uskyldig sag. Men da kunstneren Lars Vilks indleverede tre tegninger til museet i nærheden af Karlstad, der viste profeten Muhammed som en hund, kom udstillingen i centrum for en principiel debat om ytringsfrihed.

Få timer før udstillingen skulle åbne, meddelte dens arrangører nemlig, at man ville bortcensurere Lars Vilks tre tegninger, skriver Svenska Dagbladet.

»Vi forstod først ikke alvoren. Nu ved vi, at det er en uhørt krænkelse at fremstille profeten Muhammed som en hund,« siger udstillingens ansvarlige Märta Wennerström til Svenska Dagbladet, og tilføjer, at hun kunstnerisk synes, at tegningerne er gode, men at man ikke ønsker problemer og ballade.

Ifølge Svenska Dagbladet var det reaktionerne på den danske Muhammed-sag, der fik arrangørerne til at bortcensurere Vilks tegninger. Lars Vilks har selv udtalt, at han er skuffet og rædselsslagen over den manglende respekt for ytringsfriheden i Sverige:

»Religion skal kunne æstetiseres. Og der findes ingen religion, der er en undtagelse. Hos nogle findes den holdning, at fordi islam ikke er kommet så langt i sin udvikling, skal den behandles som et barn. Andre giver islamisterne støtte, fordi de af had til USA støtter USAs fjende. Men ingen tager diskussionen«.

Sagen har medført en debat, der på flere punkter minder om den danske Muhammed-sag. I Sydsvenska Dagbladet skriver universitetslektor og doktor i teologi Ann Heberlein således:

»Selvfølgelig er det muligt at bedrive religionskritik ved hjælp af kunsten, men der er forskel på at kritisere og at krænke ... At krænke indebærer at nedværdige et menneske, hendes overbevisning eller livsstil uden saglige årsager, uden nogen intention om at forandre, forbedre eller skabe noget nyt«.

Denne kritik fik Lars Vilks til at skrive på sin hjemmeside:

»Jeg er udset til at være den krænkende bad guy. Men det kan jeg ikke acceptere. Det er væsentligt at fremføre, at der findes en ateistisk holdning som ikke på nogen måde kan finde det rimeligt at ophøje profeten til at indtage en ukrænkelig særstatus. Jeg siger det igen: Religioner er aldrig behagelige«.

Vilks går videre og kritiserer kunstverden og den politiske korrekte holdning til islam med denne bemærkning på sin hjemmeside:

»Vi har en venstreorienteret flirt med islam. Den venstreorienterede tradition gør, at fattige muslimer ikke kan kritiseres, og de er i diverse konstellationer fjender af USA og landets lakaj Israel. Her findes noget som ikke stemmer og som trænger dybt ind i den politisk korrekte verden såvel som i kunstverden«.