Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvilken begivenhed gjorde dig til forfatter?
»Jeg kan ikke udpege en enkelt begivenhed, og generelt er jeg skeptisk over for tanken om, at vores liv formes af særlige skelsættende begivenheder. Selvfølgelig findes de for nogle mennesker, men for de fleste af os, tror jeg snarere, at vi i bagklogskabets lys rekonstruerer det, der må have haft betydning, siden vores liv er blevet, som det er. Man kan vel sige, at eftersom jeg er universitetsansat fagbogsforfatter, så er det min universitetsansættelse, der gjorde mig til forfatter. Og mine møder med væsentlige lærere og undervisere har haft stor betydning, hvor jeg især vil fremhæve den nu afdøde Steinar Kvale, der mere end nogen anden lærte mig at blive akademiker og skrive forståeligt.«
Hvilken genstand har inspireret dig i forbindelse med din nye bog, »Gå glip«?
»Jeg er glad for landevejscykling og for min nye cykel, men jeg kender til mekanismerne bag det, psykologer kalder »den hedoniske trædemølle«, hvor noget attråværdigt, der opnås – f.eks. en ny cykel – hurtigt mister sin attraktionsværdi, og så begynder man at drømme om noget nyt, noget andet eller noget mere. Min bog er bl.a. en analyse af og en kamp mod denne trædemølle, for måske kan vi ved at gennemskue denne mekanisme sætte os en lille smule ud over den og blive mere tilfredse med det, vi har. Det gælder i hvert fald en topskattebetalende professor som undertegnede, og hvis vi vil skabe et mere bæredygtigt samfund, skal vi passe på den lighed, vi har i Danmark og ikke konstant ønske os mere og mere.«
Hvorfor skal folk læse din bog?
»For at blive klogere på, hvordan den nuværende grænseløse kultur inviterer os ind i en ulykkelig spiral, hvor vi aldrig nogensinde vil kunne blive tilfredse, fordi vi ikke er villige til at gå glip af noget. Min bog tematiserer denne angst for at gå glip af noget og søger at tegne et alternativ, hvor man faktisk kan glædes ved begrænsningen. Jeg kalder det JOMO (Joy of Missing Out).«
Hvilken bog har du læst mere end én gang?
»Michel Houellebecqs »Elementarpartikler«. Jeg kender ingen anden skønlitteratur bog, der så præcist analyserer de mekanismer i forbrugersamfundet, der fremmedgør mennesker fra hinanden og reducerer samfundet til et marked. Han betjener sig af overdrivelser og satire, men på en meget indsigtsgivende måde.«
Hvilken litterær genre forstår du ikke?
»Jeg synes, kogebøger er overvurderede. Er der overhovedet nogen, der læser dem? De sælger i stort tal, men er det ikke bare som køkkenpynt?«