Susanne Bier skaber muslimsk røre

Sudan beskylder Susanne Biers kommende film for at være i samme boldgade som Muhammed-tegningerne.

Susanne Bier under optagelserne til Hævnen på Fåborg Sygehus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sudans regering har kastet dens vrede på den danske film "Hævnen", som instruktøren Susanne Bier er ved at indspille i Kenya og Danmark. Filmen er en forlængelse af den islamfjendtlige hollandske film "Fitna" og de danske Muhammed-tegninger, mener det sudanske udenrigsministerium.

Susanne Biers film tager udgangspunkt i krigen i Sudans Darfur-region og trækker spor fra flygtningelejre i Sudan til hverdagen i en sydfynsk provinsby.

Sudans udenrigsministerium oplyser i en pressemeddelelse, at folkene bag "Hævnen" har til hensigt at "gengive ikke-eksisterende forhold i Darfur", og at filmen repræsenterer "et nyt skridt af de fjendtlige kræfter, der arbejder på at forlænge krigen i Darfur".

Talsmanden for Sudans udenrigsministerium, Muawiya Osman Khalid, siger, at "produktionen af denne racistiske film må betragtes som en ny forlængelse af den notoriske 'Fitna'-film og tegningerne, der fornærmer profeten Muhammed". Det skriver det officielle sudanske nyhedsbureau Suna tirsdag.

Khalid siger, at det danske filmhold har gennemført optagelser i Kukobi-flygtningelejren i Kenya. Her har holdet, ifølge Khalid, ført flygtninge bag lyset ved at få dem til at spille krigsofre fra Darfur mod en betaling på mellem 2000 og 5000 kenyanske shilling hver.

Talsmanden for det sudanske udenrigsministerium siger, at indbyggere i Kukobi-lejren har indledt en kampagne imod filmen.

Blandt de medvirkende i "Hævnen" er skuespillerne Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen og svenske Mikael Persbrandt. Det Danske Filminstitut støtter filmen med syv millioner kroner. Den ventes i biograferne til august i år.

/ritzau/