Susanne Bier: Serien blev bedre med en kvinde

I tv-serien, som bygger på romanen »Natportieren« gjorde Susanne Bier en mandlig karakter til kvinde, fordi ændringen ville forbedre serien.

Instruktøren Susanne Bier er aktuel med en ny TV-serie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Hun er kendt og elsket for film som "Den Eneste Ene", "Elsker dig for evigt" og ikke mindst den Oscarbelønnede "Hævnen". Nu er filminstruktøren Susanne Bier rykket over på tv, hvor hun i stedet for to timer har fået hele seks af slagsen at lege med.

- Jeg har længe gerne villet arbejde med tv. Alle, der ved bare en lille smule om, hvad der foregår i dag, vil jo gerne prøve kræfter med det, forklarer Susanne Bier.

"Natportieren" er den danske titel på det engelske spiondrama, som er baseret på britiske John Le Carrés roman fra 1993. Her står Bier i spidsen for et erfarent hold af skuespillere, der blandt andre tæller Hugh Laurie, Tom Hiddleston og Olivia Colman.

Men sidstnævnte skuespillerinde ville ikke have været på rollelisten, hvis ikke producerne og Susanne Bier havde stillet sig selv spørgsmålet: Kan man tillade sig at ændre kønnet på en karakter, når man skaber en tv-serie ud fra en bog?

Svaret blev et rungende ja.

- Jeg tænkte, at det var en fantastisk idé. Det ville give så meget til serien, at der kom en kvinderolle med substans, for i bogen er de bare mændenes kærester og ikke så meget andet, fortæller Susanne Bier.

Dermed har efterretningsagenten Burr fået fornavnet Angela, og det er hende, der rekrutterer den tidligere soldat Jonathan Pine, spillet af Tom Hiddleston.

Sammen skal de optrevle en alliance mellem efterretningsverdenen og den lyssky våbenhandel, som forretningsmanden Richard Rope står i spidsen for. Han spilles af Hugh Laurie, der herhjemme er bedst kendt for rollen som Dr. House i tv-serien af samme navn.

Heldigvis var der bred enighed om at opdatere 1990'er-romanen til at være nutidig, og det er vigtigt at turde at lave radikale ændringer i sådan et projekt, mener Susanne Bier. Her hjalp det, at forfatteren John Le Carré har et meget pragmatisk og uhelligt forhold til sine bøger.

- Det kan være nødvendigt at ændre ting for at holde fast i det, man elskede ved bogen. Nogle filmatiseringer blev måske fiaskoer netop fordi de ikke turde at ændre på noget, forklarer Susanne Bier.

Instruktøren drømte om at give rollen til 42-årige Olivia Colman, der er kendt for sin rolle som politibetjenten Miller i krimiserien "Broadchurch". Men det skulle vise sig at give en udfordring, der betød endnu en omskrivning i manuskriptet.

- Første gang, vi mødte hinanden, fortalte hun mig, at hun var gravid. Og så tænkte jeg, at det var fantastisk for karakteren og skulle skrives ind i historien, men at vi nok lige skulle have fat i nogle forsikringsselskaber, smiler Susanne Bier.

Og selv om Burr altså er blevet til en stædig kvinde i stedet for en midaldrende mand, er manden bag "Natportieren" glad for det twist, Susanne Bier og producerne har givet spiondramaet.

- Han er enormt stolt af serien, og det gør jo mig superglad og lettet. Det var faktisk det allervigtigste for os, at John Le Carré blev glad for serien og ikke følte, at den gik på kompromis med romanens hjerte, siger Susanne Bier.

"The Night Manager" er en serie i seks afsnit, som er produceret til den amerikanske tv-station AMC og britiske BBC One. I Danmark hedder den "Natportieren" og har premiere den 17. april klokken 20.00 på DR1.

/ritzau/FOKUS