Susanne Bier: Filmfestivaler bør påskønne film

Den danske instruktør, der sidder i juryen ved dette års filmfestival i Berlin, holdt en takketale til filmkunstens pris, da juryen blev præsenteret.

En storsmilende Susanne Bier sammen med den øvrige jury i den 63. Berlinale filmfestival, der åbnede torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der gik hurtigt politik i det pressemøde Berlin, hvor dette års jury til Berlinalen blev præsenteret. En stor mængde af spørgsmål blev rettet til juryens iranske medlem Shirin Neshat fra mellemøstlige journalister. Spørgsmålene drejede sig blandt andet om hendes landsmand Jafar Panahi, der sidder i husarrest i Teheran, men hvis film ikke desto mindre har premiere under denne den 63. Berlinale.

Den danske instruktør Susanne Bier fik derfor ikke levnet mange spørgsmål, men fik dog holdt en passioneret tale til filmkunstens pris, kort før at konferencen blev afsluttet. Her fik hun blandt andet afsløret, at juryen, der skal vælge årets Guldbjørn blandt de 19 film i hovedkonkurrencen, allerede har vedtaget en særlig arbejdsmetode, efter forslag fra juryens præsident den kinesiske instruktør Wong Kar Wai.

- Vi vil kun snakke om de ting, vi kunne lide i konkurrencefilmene, i stedet for at bruge tid på det, vi hader. Det sidste tror jeg desværre hurtigt kan blive en fremgangsmåde i en jury. Og filmfestivaler bør dreje sig om at påskønne film, i særdeleshed film, som ikke har et særligt kommercielt liv i biograferne, sagde Susanne Bier.

Den danske instruktør er en af fire kvinder i syvmands-juryen, og dermed er det første gang, at kvinderne er i overtal i Berlinalens jury, et faktum der udløste en lang klapsalve under pressekonferencen. Susanne Bier talte også om det unikke indblik, som festivalfilm kan give i andre kulturer.

- Film skal tjene penge, men de er først og fremmest en måde at kommunikere på. Jeg elsker, at film på to timer kan åbne et vindue til andre kulturer og andre måder at tænke på. Hvis filmen er god, er den en unik måde at møde andre måder at leve på, som man ellers aldrig ville få mulighed for, sagde Susanne Bier.

Hun blev bakket op af førnævnte iranske Shirin Neshat, der brugte lejligheden til at lave reklame for sin kommende film om den afdøde egyptiske sangstjerne Uum Kulthum.

- Jeg glæder mig til at vise Vesten, at muslimer kan være andet end terrorister og barbarer, sagde Shirin Neshat i et af flere politiske indslag.

Den slags udtalelser hører til dagens orden på Berlinalen, der bryster sig af at være den mest politiske filmfestivael i verden.