Survival of the Fattest

I vandet lige ved siden af Den Lille Havfrue, er en gigantisk fed kvinde og en lille afrikansk mand dukket op.

Foto: Tomasz Brodzikowski
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Lille Havfrue har fået besøg af en tre meter høj skulptur, som er opstillet vandet lige ved siden af hende. Skulpturen hedder ”Survival of the Fattest” og forestiller en overvægtig kvinde, der sidder på ryggen af en tynd, udsultet afrikansk mand, som står i vand til hoften.

Skulpturen skal symbolisere den riges verdens dobbeltmoral og udnyttelse af den tredje verden og vise, hvordan den vestlige verden sidder i sikker, tørskoet afstand fra vandstigningen, mens orkaner, tørke og sult rammer resten af verden, specielt Afrika og Asien.

Læs også: Havfruens veninde ramt af hærværk

”FN forudser 200 millioner nye klimaflygtninge i de næste 40 år. Det vil skabe så store demografiske ændringer i verden, at mange samfund risikerer at kollapse, med dertil hørende borgerkrig og ustabilitet, der igen vil bevirke endnu flere flygtninge, og dermed flere samfundsmæssige problemer", siger den klimabekymrede kunstner Jens Galschiøt.

"Denne onde cirkel kan kun undgås ved at den globale opvarmning stoppes og der igangsættes massive foranstaltninger til at hjælpe de lande som klimakrisen allerede rammer", siger han.

Skulpturen vil blive stående til efter klimatopmødet og er blot en af seks klimadebatterende kunstværker fra Galschiøts hånd, som kan ses rundt omkring i København fra den 13. november til 19. december.

  • Jordens Puls (ved Bella Center metrostation, indgangen til COP15) består af en 4,5 meter høj skulptur, som tæller de nye klimaflygtningen på et lysdisplay, mens vandgravene under metroen er fyldt med menneskestore ’Hungerdrenge’. Hele installationen og selve metroen er badet i rødt, pulserende LED-lys.
  • Freedom to Pollute er en 6 meter høj kopi af Frihedsgudinden, som udsender røg fra faklen og står ved den store bakke på Amager Fælled.
  • Vandrende Flygtninge er tre 10 meter høje skulpturer med kobberansigter der forestiller kvindelige flygtninge i Sudan. Står ved Bella Centret.
  • ‘Balanceakterne’ (På Christiansborg Slotsplads og andre steder) er 10 statuer, som balancerer på 7-15 meter høje pæle. Læs om balanceskulpturen her.
  • ”7 meter linje” i København er en visualisering af den 7 meter stigning i havets niveau, hvis al isen på Grønland smelter. På en 24 km lang strækning i København markerer tusindvis af blinkende røde lys i 7 meters højde den potentielle nye vandstand. 7-meter-linjen kan ses 6. til 18. december.

Læs om lysfestivalen Glowing Climate her.
Freedom to Pollute, Vandrende Flygtninge og Jordens Pulser en del af Glowing Climate.