Supermarkeder advarer mod faste bogpriser

Det går ud over de danske forbrugere, hvis man vender tilbage til faste bogpriser, mener Dansk Supermarked. Men bogbranchen er ved at blive ødelagt på grund af de frie priser, lyder det i den anden lejr.

Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil ramme en stor gruppe danske boglæsere, hvis man vender tilbage til ordningen med faste bogpriser, som blev helt afskaffet for to år siden.

De danske supermarkeder har siden da kunnet præsentere det ene slagtilbud efter det andet på de nyeste bestsellere, og hvis bogpriserne igen skal reguleres, så vil det først og fremmest ramme forbrugerne, lyder advarslen fra Dansk Supermarked.

- Vi er imod regulering af den simple grund, at det betyder højere priser for kunderne. Sådan er det, og det synes vi er en dårlig ting, siger Mads Hvitved Grand, der er pressechef i Dansk Supermarked.

Debatten om frie eller faste bogpriser er blevet genoplivet af administrerende direktør Lars Boesgaard fra forlaget Lindhardt og Ringhof, der i et åbent brev til kulturminister Marianne Jelved (R) opfordrer til at »genoverveje modellen med frie bogpriser«.

Lars Boesgaard får opbakning i Boghandlerforeningen, hvor man i de seneste år har set flere medlemmer dreje nøglen om. Direktør Olaf Winsløw mener, at prisniveauet på danske bøger er helt skævt.

- Man ødelægger fremtiden for branchen, og derfor er det nødvendigt med nogle bæredygtige bogpriser. Vi skal selvfølgelig have nogle priser, som gør, at folk har lyst til at købe bøger, men samtidig skal forfatterne have et ordentligt grundlag for at udkomme, siger Olaf Winsløw.

- Når man er nede og tjene 5-10 kroner på bøger, som folk meget gerne vil have, så er det ikke bæredygtigt. Så siger almindelig økonomisk teori, at afsætningen vil stige, så man skulle tjene på grund af mængden, men det er jo ikke et uendeligt kar, siger han.

Men boghandlerne bliver nødt til at genopfinde sig selv, hvis de vil overleve i en bogbranche, der i stigende grad domineres af e-bøger og billige tilbud i detailbutikker, lyder budskabet fra Dansk Supermarked. Her føler man ikke et medansvar for at sikre bredden i dansk litteratur.

- Vores primære ansvar er at sikre de danske boglæsere bedst mulige priser. Det vil altid være vores førsteprioritet. Et supermarked vil aldrig være med til at sikre det brede sortiment, men til gengæld bidrager vi med noget andet, som er lige så vigtigt: Vi er med til at eksponere den fysiske bog overfor nogle helt andre kundegrupper end dem, der normalt kommer ind i boghandlerne, siger Mads Hvitved Grand.

På Christiansborg siger Venstre blankt nej til faste bogpriser, mens Socialdemokraterne efterlyser en enig bogbranche, før man vil overveje regulering.

Kulturordfører Ole Sohn (SF), der selv er medejer af et forlag, understreger, at bogbranchen er i krise, og selvom han endnu ikke har taget stilling til, hvad der konkret bør ske på området, kalder han det afgørende, at kulturpolitikere og bogbranche sammen finder en måde at sikre den dansksprogede litteratur.

De Konservatives formand, Lars Barfoed (K), har kaldt kulturministeren i samråd for at få svar på, hvad regeringen vil gøre »for at sikre den danske bogkultur«.

Det danske bogmarked blev fuldt liberaliseret 1. januar 2011. Under strukturen med de faste bogpriser fastsatte forlagene prisen på en bog i den første salgsperiode.