Superhelte-instruktører: Hvor bliver vores Oscar af?

»At afvise superheltefilm svarer til at kalde hele western-genren for underlødig,« siger instruktørbrødrene Anthony og Joe Russo, der anklager Oscar-akademiet for bevidst at ignorere de kappeklædte.

Captain America: The Winter Soldier” har været Hollywoods største billetsælger i år. Pressefoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bliver superheltene overset i Oscar-uddelingerne?

Tilløbet til Oscar-uddelingen i februar er allerede begyndt med forudsigelser om hvem og hvad, der vinder Bedste Skuespiller og Bedste Film, ligesom også filmselskabernes Oscar-lobbyister er begyndt at føre kampagner overfor Hollywoods meningsdannere for at få dem til at få Oscar-akademiets 6000 medlemmer til at stemme på netop deres film.

Men på trods af at superheltefilm som “The Amazing Spiderman 2”, “X-Men: Days of Future Past”, “Captain America: The Winter Soldier” og “Guardians of the Galaxy” igen og igen fylder biograferne, er der ingen, der forventer, at Hollywood har tænkt sig at bryde sin egen tradition med at forbigå filmene, når de gyldne statuetter deles ud.

Dette generer instruktør-brødrene Anthony og Joe Russo så meget, at de i et interview med Deadline Hollywood forlanger, at den storsælgende filmgenre bliver revalueret som Oscar-værdig.

»Det er mærkeligt, at superhelte-film kun får anerkendelse, når det drejer sig om genrens evne til at tjene penge.  Men som eksempelvis Christopher Nolan (instruktør bag den ny Batman-trilogi, red.) har bevist, kan der laves sande og værdifulde film indenfor genren. Det er sørgeligt, at nogle mennesker bedømmer hele genren negativt på grund af de enkelte genemsnitlige eller dårlige film, der er blevet lavet. At afvise superheltefilm svarer til at kalde hele western-genren for underlødig,«  siger Joe Russo til filmsitet Deadline Hollywood.

De to brødre, der har instrueret den storsælgende 'Captain America: The Winter Soldier' mener, at denne film burde være med i Oscar-kapløbet, fordi det er en “film der fanger tidsånden”, som har en ambition om at være lige så “dyb” som seriøse film, og som blandt andet har den anerkendte veteranskuespiller Robert Redford på rollelisten.

Ikke desto mindre regner de ikke med, at filmselskabet vil putte penge i en af de annoncekampagner, der ville kunne få flere medlemmer af Oscar-akademiet til at stemme på “Captain America”-filmen. Men det skyldes paradoksalt nok, at filmen allerede er en succes, og at filmselskabet derfor ikke finder det nødvendigt at bruge de op til 15 millioner kroner eller mere på en kampagne for at vinde den eftertragtede pris. En Oscar kan flerdoble en films overskud, efter den har vundet.

»Hvorfor skulle de bruge alle de penge på en kampagne? For at tjene flere penge? De har allerede tjent så mange penge de kan,« siger Joe Russo, hvis film “Captain America: The Winter Soldier” har været Hollywoods største billetsælger i år.

Trods Russo-brødrenes pessimisme, er der svage tegn på, at holdningen til superheltefilmene er ved at ændre sig. Hollywoods kulturelle elite er begyndt at anerkende filmene som lødige, og blandt andre har Al Pacino udtalt, at “Guardians of the Galaxy” har Shakespeare-kvaliteter. Og selvom en af de mest hypede Oscar-kandidater til uddelingen i 2015, “Birdman” med Michael Keaton i titelrollen, ikke er en superheltefilm, så handler den om en eks-superhelte-skuespiller, der forsøger et comeback som kappeklædt musicalstjerne.

Historisk set har superheltefilmene fået Oscars, men som regel kun i tekniske kategorier som Bedste Visuelle Effekter. Det vakte en vis furore, at Christopher Nolan ikke vandt en Oscar for Bedste Film for sin meget anerkendte Batman-film “The Dark Knight”, og det menes at forbigåelsen betød, at man det følgende år fordoblede antallet af kandidater i kategorien, således at mere populære film også kunne blive nominerede. Filmen vandt dog for Bedste Lyd og Bedste Mandlige Birolle, der blev tildelt posthumt til den afdøde Heath Ledger for hans rolle som superskurken Jokeren.

Oscar-uddelingen finder sted den 22. februar.