Supercomputer møder ældgamle tekster

I 117 år har gamle jødiske tekster i 320.000 fragmenter været uudforsket. Nu tager man en supercomputer i brug med revolutionerende effekt.

Solomon Schechter, fotograferet i ca. 1895, arbejder med geniza-fragmenter i synagogen i Cairo  omkring 1895. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 117 år siden opdagede britiske forskere gamle jødiske tekster i Cairos gamle synagoge Ben Ezra. Da man i jødedommen ikke må destruere gamle tekster, af frygt for at de kunne indeholde Guds navn, så kastede man den ind i et loftsrum i synagogen. Dette rum kaldtes Geniza og deraf fik teksterne deres navn. Der var tale om mange århundreders tekster, der bestod af 320.000 fragmenter. Teksterne blev fragtet til London og forskerne begyndte deres arbejde med pincet og lup. Det gik langsomt, for først skulle man sætte fragmenterne sammen som i et pulsespil.

2,8 milliarder sammenligninger

Nu sker der en alvorlig acceleration i sagen, fordi Tel Aviv Universitet har sat en supercomputer i gang med at arbejde med teksterne. Computeren fik ca. 300.000 fotografier scannet ind og begyndte at arbejde den 16. maj i år. Den skal foretage i alt 12 milliarder visuelle sammenligninger for at komme alle billederne igennem, for at finde ud, hvilke stykker passer sammen.

Sidste søndag havde den foretaget 2,8 milliarder sammenligninger, og man regner med, at den er færdig den 25. juni.

Bordet er dækket

Geniza-samlingen spænder over mange århundreder jødisk liv i Cairo. Der var mange jødiske menigheder i Ægypten fra de ældste tider, og Cairo-menigheden var både et religiøst og socialt knudepunkt i jødedommen. De ældste tekster er fra det 9. århundrede efter Kristus, og teksterne omfatter både religiøse tekster, kontrakter, breve og endda skrifter skrevet af den jødedommens berømte læge, filosof og religiøse tænker Maimonides med kaldenavnet Rambam.

Maimonides var født i Spanien i 1100-tallet, men han rejste til Ægypten, hvor han blev en berømt læge og skriftkyndig. Hans værk »Det dækkede bord« er en vejledning til mennesker om, hvordan de skal leve et ordentligt liv efter religionens forskrifter. den anvendes stadig. Også fragmenter af det skrift og breve, hvor jøder spørger Maimonides til råds findes i samlingen.

Geniza er et hebraisk ord, der betyder at opbevare. Forskerne har i de 117 år, de arbejdet med fragmenterne, fået samlet 4.000 tekster til sammenhængende tekster. De mange tekster er fordelt til i alt 67 biblioteker og forskningssteder rundt i verden, hvor der arbejdes med dem.

Man kan gå ind på forskningsprojektet egen hjemmeside www.genizah.org og se fotografierne af tekststykkerne. Computer videnskabsmanden Yaacov Choueka siger til netavisen Times of israel: »For første gang kan alle nu se teksterne.«