»Super Mario« er også kulturarv

Kulturfestivalen Golden Days vil gerne vise, at kultur ikke behøver være fornem og finkulturel. Lørdag sætter festivalen spot på computerspil.

Foto: Screenshot, supermariobrosx.org. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pacman, Tetris, Super Mario ... De klassiske computerspil har efterhånden nogle år på bagen, og nu skal de accepteres som en del af vores kulturarv.

Det mener folkene bag den kulturfestivalen Golden Days, der i år har overskriften »Festival of Important Shit« og lørdag inviterer til to computerevents. I dagtimerne kan man spille sig gennem historien, og om aftenen kan man deltage i et såkaldt LAN-party, hvor der spilles hele natten.

Til disse arrangementer har Golden Days inviteret spilguruen og faderen til kultprogrammet »Troldspejlet«, Jakob Stegelmann.

»Jeg er rigtig glad for, at Golden Days tog initiativet til de her arrangementer, for jeg har længe syntes, at computerspil er en del af både vores kulturarv og vores aktuelle kulturforbrug. Jeg har kæmpet i mange år for at få det anerkendt,« siger han.

Josefine Albris, der er projektleder for Golden Days, mener ikke, at vores kulturarv nødvendigvis består af finkulturelle kunstværker. Hun understreger, at man ikke må glemme den folkelige form for kunst og kultur.

»Hele festivalens formål er at gøre os bevidste om, hvad kulturarv er. Kulturkanonen, som blev lanceret for nogle år tilbage, er et godt holdepunkt, men vi vil gerne gøre opmærksom på, at kulturarv ikke behøver at være noget fornemt. Computerspil er hverken fint, højkulturelt eller dyrebart, men det er stadig en vigtig del af vores kulturarv, fordi de har været med til at forme os,« siger Josefine Albris.

Computerspil er en kunstform

Jakob Stegelmann er slet ikke i tvivl om, at computerspil har fortjent en plads i historien. For ham er spillene intet mindre end kunst.

»Computerspil er en fortællende kunstart. Spillene er kunst skabt af kunstnere fuldstændig på lige fod med bøger, film og teater. Det er bare en lidt anderledes kunstform, og den virker måske fremmed for mange,« siger Jakob Stegelmann.

At mange ikke anerkender computerspillene som kunst skyldes ifølge ham, at spillene, modsat de mere klassiske kunstformer, appellerer bredt og folkeligt.

»De, der behandler kultur professionelt, er som regel ikke spor folkelige og mener, at kunst skal være på én bestemt måde. I min bog er computerspillenes værste forbrydelse, at de ikke er kedelige. Det skræmmer folk, der beskæftiger sig med kultur.

Spilminder

Jakob Stegelmanns første spil var selvfølgelig på Commodore 64, konsoller og arkademaskiner.

»Det arkadespil, som jeg har elsket mest, er Asteroids. Siden har det været Super Mario på Nintendo, som gjorde stort indtryk, og som jeg forbinder meget med 90erne og dengang, vi startede »Troldspejlet«,« siger Jakob Stegelmann.

For ham og mange andre kan de første, klassiske computerspil også forbindes med en bestemt livsperiode.

»De besøgende kan få bekræftet, hvad de godt vidste i forvejen: At spil er fantastiske. Spillene kan i virkeligheden fylde en stor del i vores liv. Det kan måske komme bag på nogle af de voksne, når de genser de gamle spil, at det var mere end bare ti minutter hist og her. Spillene var deres ungdom.«

Som ung spillede også Josefine Albris Commodore 64 med sin lillebror. Hun håber, at andre kan opleve den samme gensynsglæde som hun selv gjorde, da hun stablede projektet på benene.

»Jeg håber, at der kommer rigtig mange mennesker, der ligesom jeg har siddet og spillet, da de var yngre. Jeg drømmer om, at de tager deres børn i hånden og viser dem, hvordan de simple spilverdener, 8-bit grafik og lyd er helt medrivende. Det bliver en kulturhistorisk rejse gennem computerspillets historie,« siger Josefine Albris.

De to arrangementer »Play It Again – Spil dig gennem historien« og »Play It Again – Historisk Arkade Nat« finder sted lørdag på Frederiksberg Runddel. Fra kl. 11:30-17 kan de besøgende spille sig igennem historien, og fra kl. 19 til kl. 6 næste morgen kan de særligt computerspilinteresserede købe billet og deltage i LAN-partyet. Golden Days Festival, der i år har overskriften »Festival of important shit«, begyndte 4. september og varer til 20. september. goldendaysfestival.dk