Sundance skydes i gang med fire danske film

Fire danske film er med til den største amerikanske indie-filmfestival, hvor fremtidens stjerner fødes i skitøj.

Foto: Fra »Ambassadøren«

Højt oppe i de amerikanske Rocky Mountains går startskuddet torsdag til den største amerikanske festival for indie- og independentfilm, hvor fremtidens stjerner fødes, og talenter udklækkes.

Blandt de hundredvis af internationale spille-, kort- og dokumentarfilm er fire danske film udtaget til at prøve kræfter med det amerikanske filmpublikum på festivalen, som varer fra 19.-29. januar i staten Utah i USA. Det drejer sig om Omar Shargawis »½ Revolution«, Mads Brüggers »Ambassadøren«, Lise Birk Pedersens »Putins Kys« og Mads Matthiesens spillefilmsdebut »10 timer til Paradis«.

De udvalgte danskere er glade og stolte over udtagelsen til Sundance Film Festival, som gennem årene har været med til at skabe opmærksomhed om film som »The Blair Witch Project«, »Little Miss Sunshine« og »Reservoir Dogs« og bære anerkendte instruktører, som Quentin Tarantino, Steven Soderbergh, Darren Aronofsky og Jim Jarmusch frem.

Hype kan mærkes på kistebunden

Enkelte danskere har også oplevet eftervirkningerne af festivalens skulderklap. Heriblandt den danske producer, Peter Engel, som sammen med Mads Brügger vandt en pris for deres dokumentar »Det Røde Kapel« for to år siden.

- Det åbner en masse døre at deltage på Sundance Film Festival, som er den vigtigste dokumentarfilmfestival i USA, siger Peter Engel, producer på »Ambassadøren«.

Hans og Mads Brüggers satiriske dokumentar »Det Røde Kapel« vandt for to år siden samme kategori, som »Ambassadøren« er nomineret i. Det kunne godt mærkes på kistebunden. Peter Engel glæder sig samtidig over, at hele fire danske film er repræsenteret.

- Det er skønt med al den hype om dansk film, siger Peter Engel. Det er Mads Matthiesen enig i. Hans spillefilm »10 timer til Paradis« har verdenspremiere søndag på Sundance festivalen, som han mener er for de »svært tilgængelige film uden kæmpe budgetter og store stjerner«.

- Det er fantastisk skulderklap at blive udtaget til den her festival, hvor alle de rigtige mennesker kommer til at se min film, siger han og forklarer:

- For eksperimenterende indie-film er det her den største festival i USA. I modsætning til Oscar og Golden Globe, er det her en slags institution, som har talent for at spotte og udklække talenter og gøre dem til stjerner.

Afslappet og i skitøj

Både Peter Engel og Mads Matthiesen er enige om, at der en særlig behagelig afslappet stemning på festivalen til trods for dens højt respekterede ry.

- Det er en ikke den store røde løber-festival, men der er en helt særlig energi. Folk diskuterer filmene, og det er i høj grad en branchefestival og ikke så meget for publikum, siger Mads Matthiesen. Peter Engel er enig.

- Der er pissekoldt i Rocky Mountains, så alle render rundt i deres skitøj. Festivalen er dejligt fri for røde løbere, kvinder i stiletter og mænd i jakkesæt, siger Peter Engel, som fortæller, at der allerede er amerikanske filmfolk, som er interesserede i at lave en fiktionsfilm over »Ambassadøren«.

Sundance Film Festival blev startet i 1978 af blandt andre skuespilleren Robert Redford. Festivalen har sit navn efter «The Sundance Kid», som er Robert Redfords rollefigur i filmen Butch Cassidy and the Sundance Kid.