Succesrig duo viser dansk design i en stor hjerne

For andet år i træk står duoen GamFratesi for den danske Mindcraft-udstilling, som bliver vist under Milan Design Week. Denne gang er illusionen om en stor hjerne kulisse for udstillingen.

Stine Gam og Enrico Fratesi udgør sammen den arkitektuddannede designerduo GamFratesi, som har kuraterer MIndcraft16 under design-ugen i Milano. Foto: Kulturministeriet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Begejstringen ville næsten ingen ende tage, da den danske designudstilling Mindcraft blev præsenteret under Milan Design Week sidste år. Den var kurateret af den dansk-italienske duo GamFratesi, der brugte en gammel klostergård og spejle til at iscenesætte udvalgt dansk design og kunsthåndværk.

Den spektakulære udstilling var »talk of the town« i Milano, blev besøgt af 15.000 mennesker og indbragte blandt andet GamFratesi den prestigefyldte pris Milan Design Award, og Mindcraft15 er som den første Mindcraft-udstilling også blevet vist på dansk jord.

Mindcraft er Statens Kunstfonds tilbagevendende satsning i Milano, og her har man også i år valgt at lade duoen GamFratesi, der består af arkitektparret Stine Gam og Enrico Fratesi, kuratere udstillingen.

»De lavede et helt fantastisk stykke arbejde sidste år. De forstod at ramme essensen af hele Milan Design Week. Det fantastiske er jo at se alt det nye i de gamle rammer, som Milano tilbyder, og det lykkedes virkelig godt med Mindcraft-udstillingen i klostergården. De har også forstået, at selve iscenesættelsen er rigtig vigtig – udover at have et godt indhold, så skal man også forstå at iscenesætte det, hvis man sprede budskabet om, hvad dansk design har at byde på. Der var rigtig mange milanesere, der kom forbi udstillingen sidste år, fordi de gerne ville se, hvordan GamFratesi brugte deres by,« fortæller Astrid Krogh, der er formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design.

GamFratesi har i år valgt at bruge Circolo Filologico – Det Filologiske Institut i Milano – som kulisse for udstillingen, som de kalder »In My Mind Craft«.

Tilbage til idéernes oprindelse

»Vores location har været inspiration til konceptet. På Det Filologiske Institut studerer man jo oprindelsen af tekster og litteratur, og vi har derfor valgt at fokusere på, hvor oprindelsen til en idé begynder,« fortæller Stine Gam fra GamFratesi, som blandt andet har kigget nærmere på nogle af de første forsimplede illustrationer fra psykologiens verden, som skal vise, hvordan hjernen fungerer. Nogle af dem viser, hvordan små mænd med hver deres opgave arbejder i hvert deres område af hjernen. Andre forestiller mekaniske hjul, der griber fat i hinanden, for at illustrere, hvordan det hele hænger sammen.

»Vi dækker gulv og vægge i instituttets centrale rum med tæpper, som vi har designet, så de ligner blodlegemer, så det kommer til at føles som om, at man går ind i en stor hjerne. Hele rummet er fyldt med podier, der roterer på en måde, så det ser ud som om, at det ene podie får det næste til at rotere. Så idéen er at præsentere en stor dansk hjerne med en række individuelle projekter, der er alligevel er forbundet,« siger Stine Gam.

Blandt de danske designere og kunstnere, der skal udstille på Mindcraft16 er Rosa Tolnov Clausen, Dark Matters, Yuki Ferdinandsen, Halstrøm-Odgaard, Ole Jensen, Cecilie Manz og Henrik Vibskov.

»Det er meningen, at det skal opleves ret intenst at træde ind i rummet. Der er flere designere med end tidligere, og de har fået mulighed for at lave mere end ét værk. Som noget nyt er der også en komponist og nogle visuelle designere mere, så spektret er bredere end tidligere,« fortæller Stine Gam

Mindcraft16 »In My Mind Craft« bliver vist på Circolo Filologico Milanese 12.-17. april.