Stuntmand hjalp til med Tarok-film: Sådan gjorde vi

Danskerne strømmer i disse dage i biograferne for at se den Danmarksberømte travhest Tarok på det hvide lærred. En af de vigtige kræfter bag filmen er Danmarks mest benyttede stuntmand og stuntkoordinator, Stig Günther, der her fortæller, hvordan scenerne blev til.

Her ses Baby Tarok, som er oldebarn til den berømte travhest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Photographer: Toke Hage
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hovedrolleindehaveren Henrik Vestergaard, der spiller kusken Jørn Laursen i den nye film Tarok, sidder ikke selv i sulkyen (vogn spændt bag på hesten, red.) under de dramatiske hestevæddeløb i Tarok. Det er nemlig alt for risikabelt, fortæller stuntmanden Stig Günther, der har haft en afgørende rolle i tilblivelsen af filmen, bl.a. ved at hjælpe med sikkerheden undervejs: 

- Hvis hesten skulle finde på at løbe løbsk eller sparke bagud, og der så skete noget med skuespillerne, kunne vi blive tvunget til at lukke hele filmen ned. Derfor har Henrik Vestergaard, der spiller hovedrollen Jørn Laursen, siddet i en åben ladvogn, hvor vi har filmet ham, så publikum ikke kan se, at hesten mangler. Den rigtige Jørn Laursens søn har så reddet hesten, og til sidst er det klippet sammen, så det ser ud som om, Henrik selv styrer sulkyen. Det ville simpelthen være for farligt, hvis vi ikke gjorde det på den måde, siger Stig Günther, der har medvirket i mere en 100 danske film, hvor han bl.a. har sprunget ud fra broer og sat ild til sig selv.

En anden episode under filmen, hvor stuntmanden har været behjælpelig med sine mange års erfaring, var da skuespilleren Bjarne Henriksen giver sin søn en lussing. 

- Deres reaktioner skal være timet helt ned til en tiendedel af et sekund, og kameravinklerne indstilles på en bestemt måde. Uden instruktion kunne drengen været kommet alvorligt til skade. For Bjarne er en stor mand, siger Stig Günther. 

Han udfører selv kun stunts omkring 5-10 gange om året. Det skyldes, at der ikke er nok film i Danmark, der er så dramatiske, at der er brug for ham. 90 pct. af hans arbejdstid går derfor med at hjælpe andre med at komme sikkert igennem deres rolle på settet, som det er foregået under optagelserne til Tarok. 

- Det er et stort ansvar at stå med en person, der skal udføre noget, der kan være potentielt livsfarligt. Det kan f.eks. være en person, der skal hænge i en wire i 10 meters højde eller nogen, der skal skydes ud af en kanon. Så faktisk vil jeg helst selv gøre det end at risikere en skuespillers ve og vel, siger han.

Stig Günther fylder 50 år mandag, men han har ingen planer om at stoppe foreløbigt, selvom kæresten gennem 18 år sommetider godt kan blive lidt urolig: 

- Hun har været med på optagelser og set mig komme alvorligt til skade. Derfor er hun nok den i familien, der er mest nervøs. Min bror og forældre har efterhånden vænnet sig til det, siger Stig Günther. 

Han har gennem tiden sat ikke mindre end tre Guinness verdensrekorder, bl.a. ved et frit fald fra 104,5 ned i en luftpude. Stig Günther håber på at kunne fortsætte mange år endnu, også selvom han nu har rundet de 50: 

- Jeg holder mig i god form, sover otte timer om natten og spiser sundt. Jeg er kommet alvorligt til skade mange gange, men med årene har jeg lært at passe bedre på mig selv.