Strid om succes-forfatters ukendte bog

Den afdøde krimiforfatter Stieg Larsson efterlod sig et hidtil ukendt manuskript på sin bærbare computer. Nu strides arvingerne om rettighederne, og det er usikkert, om det nogensinde bliver udgivet. Den svenske forfatters bøger var et af julens store gavehit i Danmark.

Ukendte manuskripter af afdøde succesforfattere er altid en potentiel kilde til bitre stridigheder om rettigheder, fordi der er mange penge at tjene på de udødelige ord.

Sådan er det også med den svenske krimiforfatter Stieg Larsson, hvis fremragende bøger er solgt i sekscifrede oplag. I går kunne den svenske avis Dagens Nyheter afsløre, at forfatteren, der døde af et hjerteslag i november 2004, inden hans succesfulde romaner nåede at udkomme, har efterladt sig et hidtil ukendt og ikke færdiggjort manuskript.

Slagsmålet er for længst startet. Stieg Larsson levede igennem i 32 år papirløst sammen med Eva Gabrielsson, og derfor arvede Larssons far og bror rettighederne til forfatterskabet. Nu strides parterne om retten til det ukendte manuskript, som befinder sig i en bærbar computer. I et år har parterne forgæves forhandlet om en løsning på striden. Faderen og broderen hævder, at de har rettighederne, mens Eva Gabrielsson hævder, at tidsskriftet Expo, hvor Stieg Larsson var ansat, da han pludselig døde, ejer den bærbare computer med manuskriptet. Samleveren, der arbejdede tæt sammen med Stieg Larsson, har tilbudt at gøre manuskriptet færdigt, men det afviser familien.

»Vi har allerede lavet et bodelingsforslag for alt, hvad der fandtes i boet, men Expos bærbare computer indgår ikke i dette,« siger Eva Gabrielsson til Dagens Nyheter.

Alene i Sverige er Stieg Larssons krimier solgt i 560.000 eksemplarer, og rettighederne er solgt til udgivelse i otte lande. Tusindvis af danskere fik en af de to krimier »Mænd som hader kvinder« og »Pigen som legede med ilden« i julegave. Den tredje bog, der lige som de to første har journalisten Mikael Blomkvist og superhackeren Lisbeth Salander, som hovedpersoner, udkommer til efteråret og vil formentlig komme til at ligge i toppen af bestsellerlisterne lige som de to første.

Stieg Larsson havde planlagt 10 bøger i serien, og det ukendte manuskript skulle indgå i serien.

»Han var langt inde i arbejdet med fjerde, femte og sjette del. Han vidste præcis, hvordan det skulle være,« siger Eva Gabrielsson.

Stieg Larssons bror Joakim ønsker ikke at udtale sig til citat, men lader forstå, at han anser det for udsigtsløst at fortsætte forhandlingerne, og understreger, at han har rettighederne til det fjerde manuskript, og han ønsker en vurdering af mulighederne for en eventuel udgivelse hos forlaget Norstedts, som har udgivet de tre første romaner i Sverige.

På forlaget siger Eva Gedin, at hun ikke har set det fjerde manuskript.

»Vi er kede af, at der ikke blev en fortsættelse af Stiegs forfatterskab, og at han ikke selv kom til at opleve den utrolige succes. Hvis der findes en fjerde del i romanserien, og hvis vi får adgang til den, så vil vi naturligvis overveje, hvordan vi skal gå videre,« siger hun.

I Danmark har forlaget Modtryk udgivet Stieg Larssons første roman i et oplag på 62.000, mens nummer to i serien, der udkom i oktober, er trykt i 36.000 eksemplarer.