Strid om penge førte til exit fra Guillou-film

Det var splid om kontrakter og penge, der førte til, at svensk TV droppede Arn-filmen et af de dyreste skandinaviske filmprojekter nogensinde. Instruktøren er uforstående, DR, der også finansierer filmen, ser ingen anledning til bekymring, og Svensk Filmindustri, der producerer, er sådan set ligeglad.

I filmen spilles Arn af svenske Joakim Nätterqvist. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Et slagsmål om kontrakter og penge har højst overraskende fået SVT, det svenske svar på DR, til at droppe den økonomiske støtte til en storstilet filmatisering af Jan Guillous Arn-krønike, der med en pris på 210 mio. svenske kroner er en af de dyreste i skandinavisk filmhistorie.

Gunnar Carlsson, der er programchef for SVT Drama, siger, at beslutningen blev truffet, fordi producenterne ikke overholdt kontrakten. Han afviser, at der er er noget i vejen med kvaliteten af materialet, som det ellers har været hævdet.

Ditte Christiansen fra DR Drama, der ligesom SVT finansierer filmatiseringen, kalder den svenske exit »useriøs« og tilføjer:

»Du må simpelthen spørge Gunnar Carlsson, hvad fanden han har gang i.«

Gunnar Carlsson er på fisketur, men Berlingske får alligevel en kommentar. Han er ked af, at produktionen ikke bliver med støtte fra SVT, men fastholder, at det skyldes, at producenterne ikke levede op til kontrakten.

»Vi var blevet lovet to film og en TV-serie på seks afsnit. Men med det materiale, der foreligger, vil meget af materialet bliver genbrugt, og det devaluerer jo vores produkt,« siger Gunnar Carsson.

»Derfor har vi forhandlet med SF (Svensk Filmindustri, der er producent, red.) om at sætte prisen ned, men da vi ikke kunne nå til enighed, har vi været nødsaget til at trække os ud af projektet. Vi kan ikke på den måde bare bruge løs af vores licensmidler. Det handler også om at sende et signal om, at vi kræver, at kontrakter bliver overholdt,« siger han.

Hos DR har man endnu ikke set hele materialet, men Ditte Christiansen siger, at man overhovedet ikke ser anledning til bekymring:

»Vi har læst nogle gode manuskripter og set en god prøve på filmen til filmfestivalen i Cannes, og vi skal inden for den nærmeste fremtid se mere af filmen.«

Peter Flinth, der er instruktør på både TV-serien og de to planlagte film, er ligeledes uforstående. Han er netop begyndt på klipningen af materialet.

»Jeg har fulgt det manuskript, som er blevet godkendt, og derfor var det noget af en overraskelse, at SVT trak sig ud.«

Han forklarer endvidere, at det hele tiden uanset hvad Gunnar Carlsson siger har været planen, at noget af materialet skal bruges i både film og TV-serie:

»I TV-serien er der mere tid til detaljer, mens klipningen i biograffilmene er mere effektiv og dropper nogle sidehistorier. Sådan gjorde vi også, da vi filmatiserede »Jerusalem« og »Den Gode Vilje«, som også er både film og TV-serie.«

Det bakkes op af Hans Jørgen Riis fra Svensk Filmindustri.

»Der er nok over halvanden time unikt materiale, så vi mener ikke, der er noget at komme efter. Når det er sagt, er det ingen katastrofe, at SVT bakker ud. Det betyder ikke noget for projektet, da der er masser af andre kanaler, der gerne vil bidrage til den største svenske filmprojekt nogensinde deriblandt TV 4.«

Tilbage står Jan Guillou, der skrev Arn-bøgerne. Han er ifølge svenske medier rasende. Hans Arn-krønike er solgt i over 1,7 mio eksemplarer, og med svensk TVs exit er filmatiseringen ikke kommet godt fra start.

»Materialet holder høj international klasse, og sammenbruddet skyldes uoverenstemmelser om penge intet andet,« siger han til den svenske avis Expressen.

»Når SVT går ud og skader projektet på denne måde, er der ikke bare tale om ussel adfærd, men også uhæderlige gangstermetoder. Det er ren og skær hævnaktion«

Gunnar Carlsson er mildest talt uenig. Der er ikke tale om nogen hævnaktion:

»Jeg er den første til at beklage, at vi ikke kunne komme overens. Jeg har arbejdet med det her projekt i over to år og engageret mig vældig meget. Det er et meget vigtigt filmprojekt.«

Endvidere beskylder han Guillou for ikke at vide, hvad han taler om:

»Jeg har ikke sagt, at produktionen var af dårlig kvalitet, kun at det ikke modsvarer de forventninger, vi havde.«

Guillou er til gengæld glad for, at det nu ser ud til, at svensk TV4 overtager produktionen, da han mener, den kommercielle kanal vil være bedre til at lancere filmen, og at formatet passer bedre til deres sendeflade.

Dermed får han betalt tilbage for det, som han kalder SVTs hævnaktion.

Ifølge den svenske avis Aftonbladet havde SVT lovet at støtte produktionen med 25 millioner svenske kroner. Det tal har ingen af de involverede villet bekræfte.