Strid i DR-top over selvmords-TV

Programdirektør Mette Bock har trukket sig som formand for DRs etiske udvalg i protest over udsendelsen "Hjælp - jeg vil dø".

Craig Ewert led af sygdommen ALS, amyotrofisk lateral sklerose, og valgte selv at tage til Schweiz med sin kone for at dø, før sygdommen lammede ham helt. Her et billede fra hans sidste minutter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag aften begik Craig Ewert selvmord for øjnene af danske TV-seere, sådan som han i onsdags gjorde det for øjnene af britiske seere. Det sker i den kontroversielle TV-udsendelse "Suicide Tourist", der følger den dødssyge mand op til - og under - hans assisterede selvmord i Schweiz.

Og søndag aften sendte DRs programredaktør Mette Bock en mail til de øvrige medlemmer af DRs programetiske udvalg, hvor hun meddeler at hun går af som formand for udvalget på grund af udsendelsen, der på dansk blev kaldt "Hjælp - jeg vil dø".

Udsendelsen har været stærkt omdiskuteret både herhjemme og i Storbritannien, hvor den har rejst spørgsmål både om aktiv dødshjælp - og om det etiske i at vise et selvmord. Alligevel blev etik-udvalget ikke officielt inddraget i beslutningen om at sende den på DR1, og Mette Bock blev tilfældigt opmærksom på sagen i torsdags.

Suicide Tourist, som jeg gennemså fredag, rejser en række centrale og væsentlige spørgsmål omkring selvmord og aktiv dødshjælp, som DR naturligvis bør behandle og sikre en oplyst debat omkring. Men programmet viser desuden i nærbilleder både selve indtagelsen af den dødelige overdosis medicin samt selve dødsøjeblikket, skriver Mette Bock i sin mail.

Bock har været programdirektør for DR siden januar 2008 og er dermed en del af DRs øverste ledelse sammen med generaldirektør Kenneth Plummer, og mediedirektør Lars Grarup.

Jeg meddelte den øvrige direktion, at jeg stærkt ville fraråde visningen af den centrale dødsscene, da dødsøjeblikket er et meget privat øjeblik, og at DR i sin hidtidige praksis ikke har vist sådanne scener. Kenneth valgte imidlertid at følge Lars Grarups indstilling. Det er han som generaldirektør i sin gode ret til, og jeg respekterer valget, står der i mailen til etikudvalgets medlemmer.

Mette Bock ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

DRs programetikudvalg udstikker de etiske retningslinier, som hele huset skal følge i sin programlægning. Reglerne fastlægges normalt for en fireårs-periode.

Da Mette Bock tiltrådte som programdirektør, indtog hun naturligt formandsposten for etikudvalget og skrev i den sammenhæng i en kronik i Jyllands-Posten:

Forvaltningen af programetikken i DR er helt afgørende for DR's legitimitet som offentligt finansieret public service-station ... Hver eneste dag træffes der programetiske afgørelser overalt i DR. Der er retningslinjer, men ingen opslagsbøger, ingen lette løsninger. Det spændende ved at arbejde med programetik er netop, at spørgsmålene afspejler dilemmaer, hvor prioriteringen ofte vil udløse debat.

Din mening: Selvmord for åben skærm – er det uetisk TV?
DR1 viste søndag aften udsendelsen ”Hjælp – jeg vil dø”, på engelsk ”Suicide Tourist”, hvor man ser den 59-årige dødssyge Craig Ewert begå assisteret selvmord. Hvad mener du om aktiv dødshjælp? Hvad mener du om vise en mands sidste øjeblikke på TV?