Stribevis af nye film med Afdeling Q på vej

Nordisk Film har overtaget rettighederne til Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-bøger og forventer at lave op mod seks nye film i serien.

Nordisk Film har købt rettighederne til forventeligt seks nye film om Afdeling Q - men det kan forventes, at Nikolaj Lie Kaas må vige pladsen som Carl Mørck. Pressefoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fans af Jussi Adler-Olsens krimier om Afdeling Q - og det er mange - kan godt glæde sig til filmoplevelser med Carl Mørck og co. i mange år frem, efter at Nordisk Film torsdag meddelte, at man har købt rettighederne til Adler-Olsen-krimier fra og med Marco-effekten og de kommende år frem.

Jussi Adler Olsen regner selv med, at der i alt skal udkomme ti bøger i serien om Afdeling Q - de seks er allerede udkommet, så bestsellerforfatteren har altså tilsyneladende fire mere i ærmet. Filmselskabet Zentropa - som i øvrigt er delvist ejet af Nordisk Film - havde rettighederne til de første fire bøger, og det har været massive succeser for selskabet.

Den seneste film, »Flaskepost fra P«, der havde premiere først på året er blevet set af over 700.000 betalende biografgængere, og placerer sig på en solid førsteplads som årets mest sete film. Også forgængerne, »Kvinden i buret«, og »Fasandræberne« trak et stort antal mennesker i biografen, og den fjerde film i serien, »Journal 64«, ventes at få premiere om et par år.

Derefter tager Nordisk Film så over, og det kommer ikke som en stor overraskelse, da Jussi Adler-Olsen ikke har lagt skjul på, at han trods filmenes store succes ikke var helt tilfreds med produktionen af dem. Således udeblev han fra gallapremieren på »Flaskepost fra P« og har i de sidste fire år grundet en tavshedsklausul ikke kommenteret filmene.

Men ifølge kilder i filmbranchen havde han forventet at være med til at skrive manuskripterne og også få indflydelse på, hvilke skuespillere, der skulle besætte rollerne. Det blev der så ikke noget af, og det er da også sluppet ud, at krimiforfatteren ikke synes, at Nikolaj Lie Kaas lever op til forfatterens billede af hovedpersonen i bøger og film, politimanden Carl Mørck.

Så det vil næppe været et helt vildt gæt, at der skal skiftes ud i persongalleriet fra film nr. fem og frem. Men spørgsmålet om casting, instruktør og manuskriptforfattere er ikke på plads endnu, meddeler Nordisk Film.

»Vi har de seneste år arbejdet på en international filmversion af Jussi Adler-Olsens første store thriller »Alfabethuset«, som blev udgivet i 1997. Vi har et meget frugtbart samarbejde med Jussi Adler-Olsen, og i den forbindelse opstod muligheden for at erhverve de resterende filmrettigheder til Afdeling Q-bøgerne,« fortæller Henrik Zein, der er adm. direktør i Nordisk Film Production A/S i en pressemeddelelse.

Samme sted betoner Jussi Adler-Olsen selv, at nu skal filmene ligge tættere op af bøgerne.

»For mig er det vigtigt, at en filmatisering er så tro mod bøgerne som muligt. Gennem de seneste par år har jeg opbygget et venskab med Nordisk Film, der bestyrker mig i, at Nordisk Film vil kunne producere film, som jeg vil være stolt af at lægge navn til. Mit venskab med Nordisk Film handler grundlæggende om gensidig personlig og faglig tillid, åben dialog og respekt omkring processen at skabe film,« siger Jussi Adler-Olsen.