Stribevis af Hollywood-film bliver udskudt og sætter danske biografer i penibel situation: »Folk er kede af det«

Mens de amerikanske biografer forbliver lukket, fortsætter de danske biografers store trækplastre med at blive sparket til hjørne. Senest er både »Mulan«, »Avatar« og »Star Wars« blevet udsat på ubestemt tid. »Mulan« er endda blevet udsat for fjerde gang.

Disney-filmen »Mulan« er nu blevet udskudt for fjerde gang – denne gang på ubestemt tid, selv om der var premiere i Hollywood i begyndelse af marts, hvor den kinesisk-amerikanske skuespiller Yifei Liu deltog. Danske biografer havde ellers håbet, at filmen kunne blive en tiltrængt redningsplanke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederic J. Brown/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da det tidligt i coronakrisen kom frem, at den nyeste James Bond-film var blevet udskudt, begyndte de dybe panderynker at komme til syne hos de danske biografejere. Biograferne bruger sædvanligvis den fiktive agent til at hente store dele af omsætningen hjem, men filmen må biograferne se langt efter. Nu vokser problemerne sig kun større, fordi stribevis af store, internationale biograftitler bliver udskudt på stribe.

Senest er Disneys »Mulan« blevet udskudt på ubestemt tid, fordi de amerikanske biografer fortsat er lukkede. Det er fjerde gang, at Disney rykker premieredatoen. Samtidig er både den nyeste »Star Wars«-film og den anden »Avatar«-film blevet udskudt, fordi produktionen af dem er sat i bero. »Avatar«-filmen er nu planlagt til at få premiere i december 2022, mens den tiende »Star Wars«-film vil komme i december 2023.

Lars Werge, direktør i organisationen Danske Biografer

»Jeg ved godt, det lyder som en klagesang, men det er det desværre også. «


»Det er blevet tydeligt, at intet er mejslet i sten, hvad angår, hvornår vi kan udgive film i løbet af denne globale krise,« har en unavngiven repræsentant for Disney sagt ifølge mediet NME, der også skriver, at koncernen har udskudt premieren på Wes Anderson-filmen »The French Dispatch« på ubestemt tid.

Stor bekymring

Selv om danskerne atter kan slå sig ned i biografsæderne, betyder det derfor ikke, at biografernes problemer er forsvundet. I juni skrev Berlingske, at biograferne gennemsnitligt solgte 40 procent færre billetter i juni sammenlignet med året før. Og på det tidspunkt blev den kedelige tendens for biograferne slået fast af Lars Werge, direktør for brancheorganisationen Danske Biografer.

»Store internationale film bliver holdt tilbage af distributørerne, som venter på, at de store markeder åbner igen,« sagde han.

Det er en dårlig nyhed. Biograferne i Danmark har brug for film, der kan tiltrække publikum, siger Lars Werge, direktør for organisationen Danske Biografer, om udskydelsen af »Mulan«-premieren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Dengang hæftede biograffolk sig ved, at Disneys »Mulan« kunne være med til at redde noget af det tabte. Men med den nye udmelding fra Disney kan biografdirektørerne se langt den redningsplanke, som »Mulan« kunne udgøre. Dog er den nye James Bond-film »No Time to Die« fortsat sat til at have premiere til november.

»Vi ser med stor bekymring på, hvad der sker med coronakrisen i USA, hvor smitten er på himmelflugt, for det kan betyde, at premieren på de store film bliver udsat yderligere. Folk vil gerne i biografen, når det er trygt at komme der, men der skal være noget at se, og vi mangler film,« har Michael Sørensen, marketingchef i Nordisk Film Biografer i Danmark, sagt til Berlingske.

Lars Werge, direktør for organisationen Danske Biografer

»Nogle er bange for, at det ikke længere kan køre rundt. For det er den ene ting efter den anden, der går i den forkerte retning.«


En klagesang

Efter at »Mulan« endnu en gang er blevet udskudt, er Lars Werge kun blevet mere bekymret.

»Det er en rigtig dårlig nyhed, men det er desværre ikke helt uventet. Det er slet ikke det, biograferne i Danmark har brug for – de har brug for film, der kan tiltrække publikum. Jeg har talt med flere af vores medlemmer i dag, og folk er kede af det. Nogle er bange for, at det ikke længere kan køre rundt. For det er den ene ting efter den anden, der går i den forkerte retning,« siger Lars Werge.

»Jeg ved godt, det lyder som en klagesang, men det er det desværre også.«

Hans håb er, at regionale, europæiske premierer på de store Hollywood-film kan blive en realitet. Samtidig sætter han sin lid til, at to danske premierefilm, »Druk« af Thomas Vinterberg og »Vores mand i Amerika« af Christina Rosendahl, kan forbedre situationen for biograferne. De kommer begge i sensommeren,

»På grund af coronarestriktioner bliver vi nødt til at vise film med større mellemrum, og det betyder færre filmvisninger. Men så længe vi er pålagt restriktioner på grund af corona, synes jeg også kun, det er rimeligt, at vi modtager en form for kompensation. Men vi har udsigt til dialog med Erhvervsministeriet, når deres sommerferie er overstået,« siger Lars Werge.