Storm P. Museet fik sin Lola

125 af Storm P.s værker indbragte i går tre gange så meget, som de var vurderet til på Bruun Rasmussens auktion.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Bruun Rasmussens auktion over 125 af den tidligere, mangeårige Berlingske Tidende-tegner og kunstmaler Storm Petersens værker i går indbragte i alt over 1,8 millioner kroner, hvilket var over tre gange så meget som anslået.

Alene maleriet »Portræt af Lola«, der blev erhvervet af Storm P. Museet i København, tegnede sig for 500.000 kroner.

»Det er vanskeligt at diskutere, hvad det billede egentligt er værd. Jeg vidste bare, at det ville have været overordentlig trist, hvis det var kommet til at hænge i et privathjem uden adgang for offentligheden,« siger Jens Bing, leder af Storm P.-Museet på Frederiksberg Runddel.

Det lykkedes stort set for Jens Bing at købe de værker, som han havde haft stående på ønskesedlen. »Portræt af Lola«, der forestiller en cirkusprinsesse, var vurderet til 80-100.000 kroner, men museet måtte af med en halv million kroner for at få det med i sin samling.

»Jeg regnede bestemt med at billedet ville blive solgt over vurderingen, men at prisen ligefrem ville blive femdoblet havde jeg ikke regnet med. Forinden havde jeg købt syv andre billeder, så derfor blev jeg da også lidt stille, efter at jeg havde afgivet buddet på en halv million,« siger Jens Bing.

Museumslederen har i flere år forsøgt at få fat i billedet, når det før har været på auktion, men uden held.

Ved en netauktion for nogle år tilbage blev det solgt til en samler, der benyttede sig af en stråmand, og Jens Bing troede da, at billedet en gang for alle var gledet museet af hænde.

Men så opdagede han det senere i en trappeopgang hjemme hos Storm P.-samleren Bjarne Saxhof. Billedet så han først igen, da hele Saxhofs samling blev sat på auktion igår.

Museet har normalt et årligt budget på godt 50.000 kroner til indkøb. Men det er lykkedes at rejse en større sum penge til indkøb, takket være et underholdningsshow, som Johannes Møllehave tog initiativ til, og midler fra Kulturarvsstyrelsen.

I alt kom 125 værker af Storm P. under hammeren. Samlet var de vurderet til 553.000 kroner, men de blev solgt for godt 1,8 mio. Blandt de øvrige købere kan nævnes Silkeborg Museum, ligesom flere private samlere var på banen.

Det var en privatsamler, der slap 170.000 kroner for »Selvportrætter II«, en collage med akvarel, som også prydede forsiden af kataloget fra Bruun Rasmussen. I kataloget lød vurderingen på samme billede på 2000-4000 kroner.

Storm P.-Museet fik ud over »Portræt af Lola« elleve andre værker, men det lykkedes ikke for Jens Bing at erhverve maleriet »Surrealismen«, der skiftede ejermand for en sum af 15.000 kroner, mere end tre gange vurderingen.

»Storm P. havde en dejlig frihed i sit maleri. Han havde jo aldrig været på kunstakademiet, og aldrig haft en professor i nakken til at afkræve korrekt anatomi i sin kunst. Lola er heller ikke anatomisk korrekt, men til gengæld er hun vidunderligt ægte at se på,« siger Jens Bing.

Værkerne kommer alle fra Bjarne Saxhofs samling. Den uddannede civilingeniør efterlod sig ved sin død i 2003 en samling på i alt 15.000 bøger, og dem har auktionsfirmaet fået til opgave at sælge i flere etaper. Indtægterne er øremærket til kræftforskning. Hele samlingen vurderes at være 50 millioner kroner værd, og resten af samlingen kommer under hammeren i foråret 2008.