Storhittende russisk film, der svælger i blod, voldtægter og massakre, er Putins yndlings

Putins nye yndlingsfilm skildrer, hvordan russernes svar på Harald Blåtand kom til magten, og er blevet en kæmpe biografsucces i Rusland.

»Viking« har taget syv år at indspillet og kostet 140 mio. kr. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

En af Ruslands dyreste filmproduktioner nogensinde er blevet et stort hit i sit hjemland, men kritiseres samtidig for at være historisk vildledende.

Filmen »Viking« skildrer de blodige sammenstød mellem Vladimir den hellige og modstanderne af hans forsøg på at sætte sig på Ruslands trone.

»Viking« har taget syv år at indspille og har kostet 140 millioner kroner, hvilket blandt andet er gået til opførelsen af en hel vikingelandsby på Krim-halvøen.

Vladimir flygtede i 976 til Skandinavien, hvor han samlede en stor vikingehær sammen med den norske Haakon Sigurdsson, (på dansk: Håkan Jarl), der fire år senere hjalp ham tilbage til magten i Rusland.

Det er dette erobringstogt, som »Viking« skildrer, og det sker med så blodige krigsscener, at det er faldet flere kritikere for brystet. De kalder den et eksempel på propaganda som »forpester og forfalsker billedet af Rusland.« Talsmænd for den russisk-ortodokse kirke er rasende over, at Vladimir fremstilles så brutal og blodtørstig, som tilfældet er i filmen. Vladimir regnes nemlig for at være den, der kristnede russerne.

Ruslands leder, Vladimir Putin, er til gengæld begejstret for filmen og har godkendt filmens historiske indhold på trods af, at de russiske nationalister mener, at »Viking« er en fornærmelse mod russisk kultur, ligesom også historikere har påpeget, at filmen er historisk ukorrekt. Det har dog ikke fået Putin til at skifte mening.

»Denne film vil jeg gerne se igen,« siger Putin, der ifølge den norske avis Aftenposten betegner filmen som et »kunstværk - ikke en dokumentar«.

Filmen er lavet af Andrey Kravchuk, som i 2004 lavede den meget populære horrorfilm »Nightwatch« (engelske titel, red.). »Viking« har på få uger indtjent sit budget, og er dermed blandt denne måneds ti mest indtjenende film på verdensplan.

Katya Mtsitouridze fra filmens promotionselskab Roskino siger om dette til filmmagasinet Variety blandt andet:

»En russisk film blandt de 10 mest indtjenende på verdensplan er en bedrift ikke alene for denne film, men for den russiske filmindustri som helhed.«

Den norske vikinge-anfører i filmen spilles af den svenske skuespiller Joakim Nätterqvist, som også havde en hovedrolle i »Arn Tempelridderen«, der også var en af de mest billetsælgende film i Norden.