Store ændringer på DR: Antallet af TV-kanaler skæres ned

DRK og DR2 bliver slået sammen, og DR3 og DR Ultra skal fremover kun kunne ses på nettet. Det kan blive resultatet af DRs store spareplan. DRs medarbejdere er indkaldt til stormøde tirsdag formiddag.

DRK og DR2 bliver slået sammen, og DR3 og DR Ultra skal fremover kun kunne ses på nettet. Det kan blive resultatet af DRs store spareplan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TV-seerne kan fremover se frem til store forandringer på DR.

Den nye medieaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik inden sommerferien, betyder, at DR de kommende fem år skal beskære sit budget med knap 20 procent, og at DR fremover højst må have fire TV-kanaler.

Siden har der været spekuleret i, hvilke kanaler der skal lukkes, og bl.a. en sammenlægning af DR2 og DRK har været nævnt som en mulighed. Nu erfarer TV 2, at netop det vil ske.

Desuden vil DR3 og DR Ultra fremover kun kunne streames fra nettet.

Ifølge Politiken rammer sparekniven også radiokanalerne P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz, som må lukke på grund af besparelserne.

Allerede ved forrige medieforlig foreslog flere borgerlige politikere, at DR3 skulle gøres til en streaming-kanal og altså ikke sende som såkaldt flow-TV.

DRs bestyrelse med bestyrelsesformand Michael Christiansen i spidsen og DRs direktion har de seneste uger arbejdet hårdt på at lægge en plan for, hvordan DR i de kommende fem år skærer i udgifterne, så institutionen i 2023 har nedbragt sit budget med 18 procent til godt tre milliarder kroner.

Men man venter på den såkaldte public service-aftale fra kulturminister Mette Bock (LA). Denne aftale beskriver mere detaljeret, hvordan DR skal arbejde i de kommende år.

Først når DRs ledelse kender indholdet af public service-aftalen, kan man melde den endelige spareplan og de store forandringer i programfladerne på TV og radio ud.

Ifølge fagbladet Journalisten ventes regeringen tirsdag at offentliggøre DRs public service-kontrakt for 2019-2023. Sent mandag aften erfarer Ekstra Bladet, at Danmarks Radios ansatte i København er indkaldt til et stormøde klokken 10 tirsdag. Klokken 15 holdes der desuden et stormøde for Aarhus-afdelingen.

»Public service-kontrakten er endeligt underskrevet, og vi er nu klar til at melde DRs spare- og udviklingsplan ud. Jeg indkalder derfor til stormøde,« skriver generaldirektør Maria Rørbye Rønn i en mail til medarbejderne.

Klokken 11 afholder DR et pressemøde om detaljerne i spareplanen og den nu underskrevne public service-aftale, skriver Ekstra Bladet.

DR har mandag varslet afskedigelser af et ukendt antal ledere. De øvrige medarbejdere blev i sidste uge tilbudt aftrædelsesordninger, men først når ansøgningsfristen er udløbet 23. september, ved man, hvor mange ansatte der mister jobbet.

»Jeg kan bekræfte, at der har været afholdt sindesamtaler med et antal chefer i DR i dag. Det drejer sig jo om personaleforhold, og derfor har jeg ikke yderligere kommentarer til dette.«

»Nu ser vi frem til snart at kunne melde en samlet plan ud for tilpasningen af DR,« skrev DRs kommunikationschef, Lasse Bastkjær Jensen, tidligere i en mail til fagbladet Journalisten.

Foruden besparelserne og ændringerne i DR besluttede partierne i medieaftalen, at Radio24Syv skal udflyttes, og at public service-puljen øges fra 35 millioner kroner årligt til 101 millioner kroner i 2023.

Det blev også besluttet, at lokale og regionale medier skal tilgodeses i forhold til de landsdækkende nyhedsmedier.

Tillidsfolk i DR regner med, at omkring 500 årsværk skal skæres bort.

Berlingske har været i kontakt med DR-journalisternes fællestillidsmand, Henrik Vilmar. Han kan ikke bekræfte TV 2s oplysninger.

»Det har jeg ikke hørt noget om,« siger han.