Stor Oscar-brøler: Udråbte den forkerte

OSCAR: Trump blev som ventet skydeskive ved nattens oscaruddeling, mens sorte skuespillere blev belønnet i to forskellige kategorier. "Moonlight" blev aftenens vinder af Bedste Film-kategorien.

Oscar-vært, Jimmy Kimmel, forsøger at forklare, hvad der er sket efter, at La La Land fejlagtigt blev udråbt til vinder af bedste film. Fold sammen
Læs mere
Foto: AARON POOLE / AMPAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oscaruddelingen blev skandaløst afsluttet med den største brøler i prisceremoniens 89-årige historie, da skuespillerne Warren Beatty og Faye Dunaway ved en fejltagelse kom til at udråbe den forkerte vinder af den sidste og vigtigste oscar for Bedste Film.

Barry Jenkins »Moonlight« var den rigtige vinder i Bedste film-kategorien, men dette kom først frem efter at producer, instruktør og skuespillere fra filmen »La La Land«, aftenens anden store favorit, havde været på scenen og havde takket for den oscar, de troede de havde fået.

Tilsyneladende havde Warren Beatty, der overrakte prisen, ved en fejl fået kuverten med prisen til bedste skuespillerinde, Emma Stone, fra »La La Land« i hænderne, og selvom kuvertens indhold syntes at forvirre ham og Faye Dunaway, udråbte de »La La Land« som vinder af den mest prestigefyldte pris.

»Jeg prøvede ikke at være morsom,« undskyldte den 79-årige Warren Beatty, mens oscaraftenens vært Jimmy Kimmel, prøvede at nedtone omfanget af skandalen med morsomheder.

»Det er jo kun en prisuddeling,« sagde Jimmy Kimmel.

 

Efter flere års kritik af de årlige oscaruddelinger for at være for “hvid” i sine nomineringer og pristildelinger, fik de sorte amerikanske skuespillere søndag nat en oprejsning i form af oscars i to skuespilskategorier.

Mahershala Ali fik Bedste Mandlige Birolle for i Barry Jenkins “Moonlight”, mens Viola Davis fik prisen for Bedste Kvindelige Birolle i Denzel Washingtons “Fences”

Begge film har racemæssige temaer i deres handlinger, ligesom Barry Jenkins »Moonlight«  handler om stigmatiseringen af  homoseksuelle i de USAs sorte ghettoer.

Den amerikanske præsident Donald Trump blev som ventet skydeskive for kritik i prismodtagernes taler og en lang række jokes, særligt fra oscaraftenens vært Jimmy Kimmel, der lagde ud med at takke Donald Trump.

- Kan I huske at sidste år, da det virkede som om oscar’erne var racistiske? Det er væk nu. Takket være ham, sagde Jimmy Kimmel, der også talrige gange kaldte Meryl Streep “overvurderet skuespiller” ligesom Donald Trump gjorde det for nylig i en af sine berømte tweets.

Oscarvært Jimmy Kimmel forsøgte også at få præsidenten i tale ved at tweete ham, men Trumps twitterkonto #RealDonaldTrump forblev tavs under oscarceremonien.

Trumps indrejseforbud mod borgere fra syv forskellige overvejende muslimske lande blev adresseret flere gange, ikke mindst da oscaren for bedste ikke-engelsk-sprogede film blev tildelt den iranske Asghar Farhadi for hans film “The Salesman”. Den iranske instruktør havde på forhånd valgt at boycotte oscaruddelingen som svar på Trumps indrejseforbud.

- At dele verden i ‘Os’ og ‘Vore fjender”-kategorier skaber frygt, og en fejlagtig retfærdiggørelse af aggression og krig, lød det i et budskab fra Asghar Farhadi som blev læst op fra scenen.

To danske film var nomineret til oscars Martin Zandvliets “Under Sandet” og Aske Bangs kortfilm “Silent Night”, men ingen af dem vandt i deres kategorier

Vinder af »Bedste Film«-kategforien blev »Moonlight«, mens aftenens hyppigste vinder blev Damien Chazelles musical “La La Land”, der var nomineret i rekordsættende 14 kategorier, men som måtte “nøjes” med syv oscarpriser.