Stor litteraturpris til irsk slægtsroman

Dette års Booker Prize gik overraskende til irske Anne Enright for en dyster og storslået fortælling om børn og voksne i England og Irland gennem tre generationer.

Med familiesagaen »The Gathering« blev den irske forfatter og litteraturkritiker Anne Enright dette års vinder af den engelske »Man Booker Prize«, der er på 50.000 pund og gives til årets bedste engelske roman. Juryformand, Howard Davies, beskrev i sin motivationstale i den forløbne uge romanen som »opløftende kold, kraftfuld, ubehagelig og til tider endda vred«. Alt i alt en »kompromisløs skildring af en sørgende familie« understregede juryformanden bag en af verdens mest prestigefyldte litteraturpriser.

Historien foregår i Dublin, hvor Enright selv kommer fra, og er en dyster beretning om de ni overlevende børn i Hegarty-klanen, som samles i forbindelse med deres lunefulde og fordrukne brors død og begravelse, hvor en mørk hemmelighed fra hans - og deres - barndom afsløres.

45-årige Anne Enright betegner selv sin bog som alt andet end lystig, og kalder den bl.a. »et intellektuelt sidestykke til en Hollywood tåreperser.« Den irske forfatter er endnu ikke udgivet på dansk, og ingen danske forlag har, så vidt vides, købt rettighederne til »The Gathering«.

Listen over nominerede til romanprisen dette år talte navne og bogtitler som Nicola Barker (»Darkmans«), Moshin Hamid (»The Reluctant Fundamentalist«), Lloyd Jones (»Master Pip«), Ian McEwan (»On Chesil Beach«) og Indra Singh (»Animals People«).

Booker-prisen plejer – ud over et kæmpe salg af bøger – at betyde en international karriere for vinderen. Forrige år vandtes prisen af Kiran Desai for hendes bog »The Inheritance of Loss«, og blandt tidligere vinderes finder vi Salman Rushdie (1981), V.S. Naipaul (1971) og J.M. Coetzee (1983).