Stor hæder til Søren Malling og Birthe Neumann

Skuespillerne Søren Malling og Birthe Neumann blev hver en kvart million rigere, da Lauritzen Fonden uddelte sine priser i Skuespilhuset.

Skuespilleren Søren Malling blev dette års modtager af Lauritzen-prisen, der også gik til kollegaen Birthe Neumann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I alt 820.000 kroner skiftede hænder onsdag eftermiddag, da Lauritzen Fonden uddelte sine priser i Skuespilhuset foran en fyldt sal.

Broderparten løb skuespillerne Søren Malling og Birthe Neumann med, da de blev hædret med hver sin Lauritzen-prisen og kunne stikke hver sin check på 250.000 kroner i lommen. Prisen, der er blevet uddelt til en kvindelig og til en mandlig skuespiller siden 1993, gives på baggrund af indsatser på både film, TV og teater.

"De øjeblikke i hverdagen, som skaber os, men som vi måske ikke altid er så bevidste omkring, er Søren Malling en mester i at gøre så intense og betydningsbærende, som de er det udenfor TV, biograf og teater," sagde sidste års prisvinder, Nikolaj Lie Kaas i talen til Søren Malling, der ikke mindst fik prisen på baggrund af sine roste præstationer i TV-serien "Borgen" og filmen "Kapringen".

Birthe Neumann, som sidste år kunne fejre 40 år i dansk teater, og som også tidligere har fået Lauritzen prisen "forløber" Henkel-Prisen i 1985, fik blandt andet følgende ord med på vejen af Den Danske Filmskoles rektor Poul Nesgaard:
"Birthe Neumann er ”et væsen, en essens” af det, som vi alle kan spejle os i, genkende, men også nødigt vil vedgå os".

Hæderspris til Kaspar Rostrup

Den nyindstiftede Hæderspris på 100.000 kr. gik til Kaspar Rostrup, der har mere end 100 iscenesættelser bag sig,  for en stor og lang indsats som instruktør og teaterchef.
Dirigent og kunstnerisk leder af Den Ny Opera i Esbjerg, Lars Ole Mathiasen blev modtager af Visionsprisen på 100.000 kr., mens  Backstage-prisen på 50.000 kr. gik til tidligere teaterdirektør for Caféteatret, Erling Larsen.

Sangeren og skuespilleren Stig Rossen fik Wauw-prisen på 30.000 kr. - den går til en skuespiller, der har overrasket og prøvet sig selv af i nye sammenhænge, og det mente juryen, han havde i Folketeatres Beckett-forestilling  "Vi venter på Godot". Endelig kunne skuespillerne Danica Curcic og scenografen Jonas Fly Hilbert, hvis arbejde i øjeblikket kan tages i øjesyn s i Aveny-T's Kim Larsen-teaterkoncert "Dagen før", gå hjem med hver sin talentpris, den såkaldte  Believe-in-You-prisen på 20.000 kr.

Priskomitéen bag Laurizen-prisen og de andre hædersbevisninger består af rektor Poul Nesgaard, Den Danske Filmskole, teateranmelderen Lars C. Wallenberg, teater - og filmkritiker Rikke Rottensten, dramachef i DR-Kultur Piv Bernth, sceneinstruktør Geir Sveaass, teaterchef Kasper Wilton samt Jan Lauritzen, der er repræsentant for Lauritzen-slægten og fondens formand, Jens Ditlev Lauritzen.