Stor gave til Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst modtog i går en omfattende gave fra en af landets mest kendte kunstnere, maleren Carl-Henning Pedersen, og dennes hustru, fotografen Sidsel Ramson.

Carl-Henning Pedersens hustru, Sidsel Ramson, og museumsdirektør Allis Helleland ved overrækkelsen af den store kunstgave. Fold sammen
Læs mere

Gaven består af 15 oliemalerier og 25 akvareller skabt af kunstneren i perioden fra 1950erne til slutningen af 1980erne og rummer blandt andet hovedværkerne »Ud i den vide verden« og »Rød ildfugl« fra henholdsvis 1988 og 1972.

Såvel kulturministeren som Kunstmuseets direktør er begejstret for donationen. Brian Mikkelsen siger i en kommentar, at »med gaven har parret bidraget til, at en vigtig del af kulturarven sikres og formidles videre til kommende generationer«. Og museumsdirektør Allis Helleland siger, at »arven udgør et fremragende supplement til museets øvrige samling og giver museet en enestående mulighed for at fremvise et repræsentativt billede af kunstnerens fabelagtige og alsidige livsværk«. Billederne vil blive vist for offentligheden i en af nationalgalleriets såkaldte fokusudstillinger - dvs. længerevarende ophængninger af enkeltkunstneres værker - fra slutningen af juni måned.

Det svære valg

Carl-Henning Pedersen (født 1913) var som ganske ung i tvivl om, hvad der trak mest. Digtning, musik eller maleri. Hans første hustru, maleren Else Alfelt, var en afgørende inspirator, og gennem Richard Mortensen og Ejler Bille fik han kendskab til tidens internationale avantgarde. Også Egill Jacobsen var afgørende for, at han fandt sit eget og dermed det spontane og fabulerende maleri, der siden har kendetegnet hans omfattende og betydelige værk.

Han har på et tidspunkt afvist at betegne sit maleri som abstrakt, og det er da også gerne fyldt med fugle, masker og stjerner sejlende rundt i et kosmisk ocean - men skønt billedernes identificerbare elementer fortæller om at stræbe mod den jordiske lykke og om harmoni med næsten og samklang med verdensaltet, er Carl-Henning Pedersens egentlige ærinde farven. Figurerne er blot form - og komposition. Det giver billederne fortælling og leder betragteren rundt, men ret beset handler Carl-Henning Pedersens akvareller og malerier om farve og klang, rytme og vellyst, harmoni og forelskelse.

Carl-Henning Pedersen var medlem af Cobra og har repræsenteret Danmark ved Venedig-biennalen. Han er også repræsenteret på formodentlig alle landets kunstmuseer, og i Herning ligger et museum for ham og Else Alfelt.

www.cpheamuseum.dk

www.smk.dk