Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Violinisten Charlie Siem har som en ægte spillemand stor forståelse for at kommunikere med sit publikum. Og så har han i den grad også udseendet med sig og har været model i kampagner for både Dior, Dunhill, Armani og Boss.
»I min næste kampagne har jeg violinen med på alle billeder,« siger den norsk-engelske stjerneviolinist.
»Jeg føler, at det er en win-win situation, når jeg kan sætte fokus på violinen. Når jeg spiller koncerter, er det til gengæld vigtigt for mig, at jeg har min egen stil og ikke bliver associeret med et bestemt tøjmærke. Jeg har min egen skrædder i London, og faktisk designer jeg selv mit tøj, så det passer til min personlighed.«
Vi møder Charlie Siem i anledning af Verdensballetten, der med dansere fra The Royal Ballet i London blev lanceret i Skagen i 2008. Siden har den været en bragende succesrig sommerbegivenhed – ikke kun i Skagen, men også andre steder rundt omkring i landet.
Tirsdag kan forestillingen for første gang opleves på Sølyst i Klampenborg, inden turen går videre til Møllerup Gods på Djursland og Den Tilsandede Kirke i Skagen.
Konceptet er som hidtil at præsentere ballet blandet med opera- og musikindslag. En rød tråd i den musikalske del af Verdensballetten er Charlie Siem.
»Jeg føler næsten en slags famileforhold til Verdensballetten,« siger den 29-årige musiker med base i London, hvor han også er født og opvokset.
I år spiller han værker mellem balletnumrene, men man kan aldrig vide, om han også går på scenen og spiller op til sangerne, der tæller tenoren Peter Lodah samt tenoren Jens-Christian Wandt, Verdensballettens faste sanger samt konferencier og medgrundlægger.
Violin forsikret for ti millioner dollar
»Når jeg udvælger musikstykker til Verdensballetten, prøver jeg at finde nogle værker, der balancerer mellem noget, folk gerne vil høre, og noget, der måske udfordrer dem lidt,« siger Charlie Siem.
»Som performer skal man ikke være bange for at tage chancer og skubbe grænserne.«
Som vanligt spiller Charlie Siem på den fantastiske Guarneri del Gesù-violin fra 1735, som han har til låns.
Tidligere tilhørte violinen den nu afdøde stjerneviolinist Yehudi Menuhin, og den er forsikret for ikke mindre end ti millioner dollar.
Sjovt nok var det efter at have hørt netop Menuhin spille Beethovens violinkoncert i sin mors bilradio, at Charlie Siem, hvis far er den norske milliardær og forretningsmand Kristian Siem, som tre-årig blev så vild med violinens klang, at han begyndte at få violinundervisning.
»Det er en fornøjelse at spille på Guarnerien hver eneste dag, og jeg bliver ved med at udvikle mit forhold til den. Som musiker er der altid noget, jeg kan lære og forbedre. Mit kodeord er »release«, både i forhold til violinen og andre aspekter af livet. Jeg forsøger at give slip på noget af kontrollen, så jeg kan være fri og fuldt til stede i nuet.«
Charlie Siem er stor fan af komponister som polske Henryk Wieniawski og norske Ole Bull. Han har været solist med orkestre som Royal Philharmonic Orchestra og Oslo Filharmoniske Orkester, men han er også kendt for sit samspil med pop- og rocksangere som Boy George og Bryan Adams samt rockbandet The Who.
»Man er nogle gange nødt til at gøre ting, man ikke er vant til, for at ændre sit perspektiv og genoplive sine sanser. Jeg kan godt lide at lave forskellige ting, og jeg kan lide at udfordre mig selv, ligesom jeg kan lide at udfordre publikum. Det er jo den måde, jeg udvikler mig på,« siger violinvirtuosen, der også er begyndt at komponere.
Hans værk »Canopy« er med som bonus på hans seneste CD, »Under the Stars«, og der er stor sandsynlighed for, at Charlie Siem tirsdag spiller numre fra CDen, der også inkluderer Debussys »Claire de lune«.
»Det er sådan et smukt stykke, der passer godt til et program som Verdensballetten,« siger den alsidige violinist, der også har været med i projektet Luz de Luna i Carnegie Hall i New York med dansere fra Pariser Operaens Ballet.
»Det var en dansekoncert lidt i stil med Verdensballetten med forskellige kombinationer af musik og dans. Jeg tror, det er vigtigt, at unge kunstnere tænker kreativt og visuelt, hvis de vil inspirere andre unge til at lytte til klassisk musik. Omvendt kan det også være, at nogen, der i forvejen holder af musik, kan blive ført ind i ballettens verden.«
Verdensballet 2015 kan opleves: 7. juli kl. 19.30 på Sølyst i Klampenborg ved København, 10. juli kl. 20 på Møllerup Gods, Djursland, og 13. juli kl. 19.30 ved Den Tilsandede Kirke, Skagen.