Stjerner og roser til Paprika Steen

Anmelderne er ikke helt enige om kvaliteten af ”Applaus”. Men om hovedrolleindehaverens præstation er der enighed: Paprika Steen er fremragende.

Foto: Bax Lindhardt

Berlingske Tidendes filmredaktør Ebbe Iversen er ikke i tvivl. Efter en time og 25 minutter i selskab med Martin P. Zandvliets instruktørdebut ”Applaus”, om instruktørens evner og fremtid kan man knap nok konkludere og spå, men om hovedrolleindehaveren, ja, der er lovprisningerne uden ende:

”Man kan på basis af »Applaus« strengt taget ikke vide, hvor god en instruktør Martin Pieter Zandvliet er – scenerne fra »Hvem er bange for Virginia Woolf« har han overtaget fra en autentisk forestilling på Gasværket – men man får bekræftet, at den frygtløse Paprika Steen er en kunstner af formidabelt format. Kunne nogen skuespillerinde i verden have spillet Thea bedre? Tænke, tænke. Nej,” skriver Ebbe Iversen og uddeler fem stjerner.

I Information mener Liselotte Michelsen dog godt at kunne bedømme debutanten: ”Det er en flot debut, Martin P. Zandvliet leverer - vel at mærke tæt sekunderet af Paprika Steen, hvis karisma og professionalisme i den grad fylder lærredet fra først til sidst,” skriver Michaelsen og fortsætter: ”Med ”Applaus” føjer hun endnu en stærk præstation til sin stadig voksende rolleliste - mens Zandvliet fyrer et rungende startskud af.”

I Ekstra Bladet forsætter anmelder Henrik Queitsch roserne af Paprika Steen.
”Metodespil i verdensklasse, intet mindre. Og det er bestemt ikke uden grund, at John Cassavetes’ værker med Gina Rowlands allerede er blevet nævnt i forbindelse med ”Applaus”. ”Applaus” er og bliver hendes film,” lyder dommen fra Queitsch, der uddeler fem ud af seks stjerner.

Også B.T. uddeler fem stjerner til ”Applaus”. Anmelder Birgitte Grue: ”Filmen er en vellykket spilletfilmsdebut for Martin P. Zandvliet, der kan være stolt af dette drama i nærbillede. Filmen er en gave til Paprika Steen – og hun nyder at pakke den ud!”

Helt så imponeret over Paprika Steens præstation er Johs. H. Christensen ikke i Jyllands-Posten. Han konkluderer indledningsvist: ”Applaus” er en hyldest til Thea og hendes kamp – og til Paprika Steen, der gør hende enerverende nærværende, men også til et besværligt bekendtskab.

” Han fortsætter: ”Filmen er en art kammerspil: Thea fylder det hele - også på lærredet, ofte i nærbilleder, og hendes uro og indre kval aftegnes jævnligt med håndholdt kamera, der hele tiden observerer hende - tæt på, men uden egentlig deltagelse. Den skyldes hos tilskueren alene Paprika Steens indlevede, men også i længden ensformige præstation. Den klaustrofobi, som hun oplever i sit liv, forplanter sig til tilskueren, der - i hvert fald når tilskueren er mig - let kommer til at opfatte hende som et krise-tilfælde snarere end som et vedkommende menneske i kamp med sig selv, sin usikkerhed og indre dæmoner.” H. Christensen ender op med at sætte tre ud af seks stjerner under ”Applaus”.

Ikke helt så lunken men heller ikke så begejstret som flere af kollegerne, er Politikens anmelder Sophie Engberg Sonne. Med henvisning til Paprika Steen skriver hun: ”Applaus” er hendes film – men desværre er filmen ikke helt så god som hende. Dialogen giver hende ikke nok at arbejde med, og man venter forgæves på den store samtale, kulminationen, braget. I stedet må hun, som den dygtige håndværker hun er, spille med sit detaljerede udtryk, og det gør hun eminent godt.” I alt bliver det til fire hjerter ud af seks mulige i Politiken.