Stjerne-violinist risikerer gigantisk bøde for brug af børnearbejde

André Rieu har medvirket til børnearbejde og kan blive idømt en gigantisk bøde. Men den populære musiker klarer muligvis frisag – og han har under alle omstændigheder haft større udfordringer.

Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han lever af fest, farver og masser af feel good og havde nok gerne undværet den seneste sag:

André Rieu er sigtet for medvirken til børnearbejde og skal i tilfælde af en dom betale op mod en million kroner i bøde.

Den hollandske stjerneviolinist har længe været både elsket og hadet. Millioner af fans betaler store summer for hans shows og er set græde af bevægelse over de lette udgaver af klassisk musik. Kritikerne kalder de selvsamme shows for klistrede og kan knap nok se kunstneren i ham – snarere en lidt for ud­spekuleret forretningsmand.

Og han ved det godt. Hans mor har faktisk slået hånden af ham og ønsket sig en anden dreng. Hun syntes simpelthen ikke, han skulle bruge sit violinspil til sådan noget!

Drengen ville i virkeligheden bare efterligne sin far. Som lille var han ofte med den kendte dirigent på arbejde og fandt stemningen ved de klassiske koncerter »elitær og snobbet«, som han sagde til Berlingske sidste år. Faderen spillede til gengæld gerne valse af Johann Strauss d.y. som ekstranummer og kunne se folk lyse op og virke nærværende i de minutter. Så man kunne jo have hele arrangementer med den slags musik, tænkte sønnen, og gjorde selv alvor af ideen.

»Men det var en fejl,« siger han. »Jeg var pludselig ikke god nok i deres øjne.«

Han har så heller ikke været lige populær altid. Selv om han i dag ejer store produktionsselskaber og har hundreder af mennesker i sit sold, er han permanent bange for fallitten.

For han gik konkurs med en gæld på 194 millioner kroner for nøjagtig ti år siden.

André Rieu var klar til turné med sit 47 mand store Johann Strauss Orchestra og ville prøve noget nyt: Koncerterne skulle fra nu af henlægges til en gigantisk kopi af det vidunderlige Schloss Schönbrunn i Wiens indre by. Han havde skudt godt en kvart milliard kroner i sit projekt og endte med en balsal på 300 kvadratmeter og en scene på 125 meter i bredden plus 100 teknikere til det praktisk.

En chance til

Fiaskoen var total. Rieu havde forregnet sig dramatisk. Banken stillede på hans hjemlige minislot i Maastricht – i øvrigt samme slot, hvor musketeren d’Artagnan døde! – og ville have det hele.

Eller rettere: Bankens direktør anede musikerens muligheder. Han kiggede op fra kaffe­koppen og gav ham én sæson mere. André Rieu arbejdede dag og nat den næste tid og gik samtidig all-in på den stil, han i dag er kendt for – dårlig smag eller ej.

Og han vandt. Virksomheden blev gældfri efter ganske få år og kører i dag med både lyserøde drømme og sorte tal på bundlinjen.

At smagsdommerne ikke kan snuppe ham, tager han bare med. For ingen kan sætte en finger på selve kvaliteten af hans orkester. Musikerne hører til fagets bedste overhovedet og gives i øvrigt rimelige arbejdsforhold både økonomisk og psykologisk. Et menigt medlem af orkestret fik for eksempel hjerteproblemer en morgen sidste år, hvorefter Rieu aflyste hele arrangementet samme aften.

Lyttere med smag er ligeglade. De bryder sig simpelthen ikke om violinisten med bølger i håret. Fransk TV gennemførte et meget omtalt eksperiment foran den fornemme Salle Pleyel i Paris for nylig. De gav ti mennesker hovedtelefoner på og afspillede klassiske stykker. Alle ti smilede og nikkede og ville gerne høre mere fra den kant. Lige indtil André Rieus navn blev nævnt. Ikke én af forsøgspersonerne ville stå ved den smag, de havde haft fem minutter før.

Aftenens største bifald

Den seneste sag ville så ubetinget være pinlig for Rieus hold. Hvis der altså er noget om den.

Han gik i 2015 sammen med panfløjtespilleren Gheorghe Zamfir – jo, jo, han lever skam endnu og fik engageret en gruppe rumænske børn som solister.

Problemet? Sæsonens show varede til midnat. Børn må efter hollandsk lov ikke arbejde efter kl. 23.

André Rieu har sat tunge lovfolk på den ærgerlige forseelse og klarer muligvis frisag. Juristerne har allerede fået halveret hans bøde.

For ja, børnene var oppe til midnat, men deres optræden var færdig flere timer før. De kom kun ind på scenen igen for at bukke og modtage aftnens største bifald.

Dommen ventes 4. december.