Stjerne i film og topmand i kult

Tom Cruise er stadig en troværdig og kommercielt succesrig actionstjerne i en alder af 53 år. Han er også den vigtigste ambassadør for Scientology-kulten.

Tom Cruise får håndjern på i »Mission Impossible: Rogue Nation«. Spørgsmålet er, om ikke han samtidig er lagt i mentale håndjern i scientology. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Actionfilmen »Mission Impossible: Rogue Nation« får premiere i biograferne på torsdag. Det er femte film i en meget succesrig franchise af testosteronfyldte actionfilm, hvor en fokuseret Tom Cruise guider et millionpublikum gennem et par timers højt flyvende underholdning.

De fire første film i serien har alle hver især omsat for mellem 400 og 700 mio. dollar på verdensplan, og det bliver efter alt at dømme ikke anderledes med film nummer fem. Herhjemme kan Tom Cruise i rollen som agent Ethan Hunt typisk sælge i omegnen af 200.000 billetter.

Tom Cruise producerer filmene, han spiller hovedrollen, og han udfører selv alle sine stunts. Var han ikke skuespiller, kunne han sagtens ernære sig som stuntmand, siger fageksperter. Tom Cruise er en mand med et usædvanligt drive, og han er så dedikeret et menneske, at han også er steget i graderne i Scientology, hvor han betragter sig selv som den tredjevigtigste person.

Nærværende artikel er et forsøg på at komme tættere på, hvem Tom Cruise egentlig er. Godt nok er det fascinerende at se ham løbe hurtigt på film, mens han hugger sig gennem atmosfæren med smukke firkantede karateslag, men det er mindst lige så spændende at forsøge at finde ud af, hvad der spænder hans fjeder. Hvad der får ham til at løbe så koncentreret og målrettet.

Ung mand med drive

Thomas Cruise Mapother IV er født i Syracuse, New York 3. Juli 1962. Hans mor blev helten i hans liv, mens Tom Cruises far blev skurken. En mand der ikke kunne styre sit eget liv, men som samtidig holdt sin søn i meget kort og stram snor. Tom Cruise har siden kaldt ham for en mand, »der spredte kaos«, og Cruises mor flyttede da også fra ham med sine børn, da Tom kun var 12 år gammel.

Som dreng var Tom efter eget udsagn ordblind, selv om mange i hans omgivelser siden har undret sig over, at han lægger vægten lige dér i sin historie. Angående flere detaljer har Tom Cruise gennem tiden strammet historien om sin opvækst, så den mere og mere ligner historien om en grim ælling, der blev til en svane. Især på grund af scientology.

Tom Cruise var en dreng med et usædvanligt drive. Vennerne kaldte ham »Lazerhead« for hans evne til at fokusere. Når han ville være god til noget, øvede han sig mere end de andre, og siden han blev sin far kvit, skulle ingen nogensinde mere bestemme over ham. Han fik hovedrollen i teaterstykket Guys ’n’ Dolls i gymnasiet, og allerede kort tid efter proklamerede han over for kammeraterne, at han ville være filmstjerne. Og vejen derfra til et gennembrud i filmbranchen blev kortere end gennemsnittet.

Allerede i »Taps« (»De unge helte«) tilkæmpede han sig under forberedelserne til filmen en større rolle, end han først var stillet i udsigt, og efter roller i »Fræk business« og »Top Gun« i 1986 stod han pludselig som verdens mest spotlysbelyste unge skuespiller.

Unddrager sig skat

I resten af 1980erne og dele af 1990erne var Tom Cruise god til at skifte mellem dramatiske roller i seriøse film og actionhelte i blockbustere, og han har siden formået at holde sig i høj kurs i verdens univers af filmstjerner og har nu været verdenskendt i godt og vel 30 år. På den led er han et helt usædvanligt fænomen.

Da han mødte sin første kone i 1986, Mimi Rogers, kom han også til at stifte bekendtskab med Scientology, fordi hun var medlem. Scientology er opfundet af L. Ron Hubbard. En science fiction-forfatter, der i sin tid skrev mere end 1.000 bøger. Hans »Dianetik« blev en bestseller, og den indeholder essensen af Scientology. Selv om den blev afvist af den etablerede stand af psykologer og psykiatere, blev den en bestseller.

Hubbard døde som 74-årig i 1986 og levede på det tidspunkt i skjul under anklage for skattesnyd, da han insisterede på, at Scientology var en religion, og indtægterne dermed burde være skattefri. I dag ledes Scientology af bestyrelsesformand David Miscavige, der tog magten selv om Hubbard ikke havde lagt planer for det, og han har fået religionen til at vokse. Blandt andet ved at få den fritaget for skat i 1993 efter at have bombarderet et svagt amerikansk skattevæsen med personlige søgsmål. Og det er vel at mærke en »religion«, der ikke betaler tilbage til samfundet som andre religioner, samtidig med at de har næsten gratis arbejdskraft fra medlemmer, som man oven i købet presser for donationer. Kirken oplyser selv, at de er 15 mio. medlemmer, men eksterne eksperter vurderer, at der kun er tale om 50.000.

Science fiction-vås

De fleste oplyste mennesker betegner i dag Scientology som en kult frem for en religion. En kult der arbejder målrettet på at rekruttere filmstjerner med potentiale til at blive reklamesøjler for religionen. I kulten har man regnet ud, at Tom Cruise gennem sine mange års medlemskab har sikret eksponering til mere end én mia. af jordklodens godt og vel 7,3 mia. indbyggere.

Går man »religionens« konstruktion efter i sømmene, er der tale om et sæt skrøbelige ideer om at arbejde hen imod en bedre verden. Og det gør man ved at tjene kirken og samtidig give alle de penge, man måtte tjene til kirken. Man må hele tiden betale for at opnå den næste grad af bevidsthed. Grader der vel at mærke gennem tiden er opfundet én efter én for at tjene flere penge.

Efterhånden som man kommer op gennem niveauerne, minder de hemmelige ord og historier mere og mere om science fiction-historier skrevet af en gal mand. Avancementet til yderligere et niveau afhænger blandt andet af, om man selv er i stand til at uddrive ånder fra det ydre rum fra ens egen krop. En form for tankevirksomhed, der alene er i stand til at gøre folk sindssyge.

Svært at hoppe af

Nyeste kritiske undersøgelse af Scientology og dermed også af Tom Cruise er dokumentarfilmen »Going Clear«, der blev vist på DR 2 i april. På grundig og seriøs vis breder den historien om Scientology ud med hjælp fra tidligere højtstående medlemmer og dermed historien om både John Travolta og Tom Cruise.

Kirken fik fat i John Travolta i hans første usikre skuespillerår, og lige efter hans indmelding begyndte det at gå godt for karrieren, og siden da har han ikke turdet melde sig ud igen. Det svære ved at forlade kulten består også i, at man efter utallige overhøringer må sande, at de ved alt om én, så man er let at presse til at blive via noget, der ligner Stasi-metoder. Skuespillerfaget er præget af afslag og usikkerhed, og her fungerer religionen som en støtte, hvilket den også har været for Tom Cruise. En skulder at græde ud ved, som siden kan vende sig imod en.

I 2004 fik Tom Cruise religionens »Freedom Medal of Valor« og har siden da ved flere lejligheder talt for Scientology. Når Tom Cruise taler om film og andet, virker han altid meget åben og kæk. Han er simpelthen god til public relations, selv om han sjældent stiller op til interview. Når talen falder på Scientology, drejer hans attitude til at ligne regulær sindssyge. Manden ser simpelthen ud til at være en mellemting mellem besat og en pæn portion godt gammeldags skør.

Minder om mafia og rockere

Scientology trækker et spor efter sig som en organisation, der under ledelse af David Miscavige fungerer ved hjælp af løgne, afpresning og retssager mod tidligere medlemmer. »Religionen« ligner en kult med eget efterretningsvæsen og tæskehold, der skal gøre livet svært for afhoppere og modstandere. Og en organisation, der ikke efterlader plads til tvivl om, hvem der er venner og fjender, og som gerne hjælper sådan én som Tom Cruise med at skaffe sig af med ekshustruer og finde nye potentielle kandidater. Hvis man er venligt stemt, kan man kalde den situation, Tom Cruise lever i, for en slags »The Truman Show« i det virkelige liv. Hvis man er mere kritisk, minder opførslen internt i Scientology mere om velkendt afpresning og mishandling af mennesker i mafiaen eller hos rockerbander.

Alt det med Scientology kan være svært at få ud af hovedet, når man ser Tom Cruise som actionmand på et biograflærred. Ingen ved, hvad der foregår inden i hovedet på filmstjernen, der holder kortene tæt til kroppen. Ingen ved, om han i virkeligheden er tilfreds med sit liv som Scientologys mest kendte ambassadør, eller om man kunne forestille sig, at han hoppede af en dag. Afhoppere mener, at det er hans ansvar at vende sig mod Scientology på et tidspunkt. Indtil da er der mulighed for at nyde spændingen i biografen og avancere til femte niveau i religionen »Mission Impossible«.

Eller man kan gå og håbe på, at Tom Cruise, som han gjorde tidligere, ville forsøge sig noget mere i afdelingen for mere kunstneriske film, så vi måske igen begynder at tro på, at han tager sin skuespillerkarriere mere seriøst end sin karriere i Scientology.