Stjerne fra »1864«: En vild, fantastisk opgave

Skuespilleren Jens Sætter-Lassen får sin voksendebut på film i TV-serien "1864".

Jens Sætter-Lassen spiller Peter i Ole Bornedals nye TV-serie, "1864". Foto: Per Arnesen/Miso Film Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det har været stort for mig. Det er min debut som skuespiller på TV og film, og både rollen og det at få lov til at arbejde med en instruktør som Ole Bornedal har været en kæmpe udfordring. En vild, fantastisk opgave.«

Sådan siger skuespilleren Jens Sætter-Lassen (28), der spiller en af hovedrollerne i Ole Bornedals TV-serie »1864«, der har premiere på DR1 på søndag den 12. oktober klokken 20.

Serien er med en pris på 173 millioner kroner, hvoraf de 100 millioner kroner kommer fra en ekstraordinær bevilling fra Kulturministeriet, den dyreste herhjemme nogensinde.

I otte afsnit på hver en time får man fortællingen om det blodige danske nederlag til Preussen og Østrig i 1864, som kostede 3.000 soldater livet. Nederlaget blev en national katastrofe for Danmark, der mistede en tredjedel af sit areal. Nederlaget kom til at definere den danske mentalitet og Danmarks udenrigspolitik  i over 100 år.

I serien følger man tre unge mennesker på et stort dansk gods. Peter (Jens Sætter-Lassen ), hans storebror Laust (Jakob Oftebro) og Inge (Marie Tourell Søderberg) vokser op sammen, forelsker sig og skilles, da Peter og Laust som unge mænd fulde af eventyrlyst og udlængsel melder sig til den danske hær og kommer til at deltage i slaget på Dybbøl ved Sønderborg den 18. april 1864.

Jens Sætter-Lassen, der er uddannet på Statens Teaterskole og søn af skuespillerne Vibeke Hastrup og Søren Sætter-Lassen, begyndte allerede som barn som skuespiller, bl.a. spillede han Egon Olsen i »Olsenbandens Første Kup«. Efter sin skuespilleruddannelse har han haft flere teaterroller og spillet med i TV-serier, bl.a. afsnit tre i »Borgen«,  men rollen som Peter er hans første store filmrolle.

Forud for optagelserne, som fandt sted fra april til oktober sidste år, satte han sig grundigt ind i historien omkring nederlaget i 1864.

»Jeg er i forvejen interesseret i historie og har også en far, der er det. Jeg læste Tom Buk-Swientys bøger om 1864, fordi jeg syntes, at det var dejligt at have en baggrundsviden. For mit eget vedkommende har det været en stor læring, at det dengang var mennesker som du og jeg, der skulle deltage i eller tage stilling til krigen. På samme måde, som det er i dag. Det at være i krig i dag er det samme som dengang,« siger Jens Sætter Lassen.

Han fortæller, at samspillet med Jakob Oftebro og Marie Tourell Søderberg har været meget spændende.  De to brødre Peter og Laust er tæt forbundne, men også meget forskellige.

Peter er  følsom, intellektuel og interesseret i naturen. Laust er et handlingsmenneske - pragmatisk og fysisk. Inge, der som proprietærdatter har en højere social placering end brødrene, er en selvstændig og stærk kvinde.

»Jeg har haft det rigtigt godt sammen med Jakob og Marie, og det har været fedt at få en rolle, hvor man har så tætte relationer med andre og kunne udforske disse relationer. Det har været som at sidde og læse en roman. Man opdager ting i sin rolles karakter og i relationerne mellem de tre roller, som man ikke forstod, da man læste manuskriptet. Det er jo en fantastisk historie,« siger Jens Sætter-Lassen.

»Peter er en drømmer. I starten af serien er han en dreng, der ikke har oplevet livets alvor. Senere møder vi ham som en ung mand med drømme, ambitioner og konfrontationen med livet på præcis samme måde, som unge oplever det i dag. Filmen fortæller om den eufori for det nationale, som prægede Danmark op til 1864, og det er både Peter og hans bror Laust tændt af, og samtidig er de lige som Inge - opfyldt af ungdommens eufori og ambitioner om at skulle ud og ændre verden,« siger Jens Sætter-Lassen.

Han har været meget glad for at blive instrueret af Ole Bornedal, som også har skrevet det 400 sider lange manuskript til den otte timer lange serie, som senere også skal blive til en spillefilm.

»Ole er en meget, meget dygtig instruktør, og han er - set fra mit synspunkt - meget god sammen med skuespillere. Han har været dygtig til at vejlede mig igennem den proces, det har været at lave TV-serien. Hvis der er noget, som jeg har været i tvivl om, så har han haft en meget sikker instruktion, og det har været vigtig for mig som debutant. Der er ingen tvivl om at, at Ole lige fra starten har haft en meget klar ide med det her,« siger Jens Sætter Lassen.

En lang række danske skuespillere er på rollelisten i »1864«. Udover de allerede nævnte er det bl.a. Bent Mejding, Pilou Asbæk, Nicolas Bro, Sidse Babett Knudsen, Søren Malling, Waage Sandø, Søren Pilmark, Helle Fagralid, Jens Jørn Spottag og Søren Sætter-Lassen.