Stjerne-dj'en, hiphop-dj'en og røvballe-dj'en

Den ene øvede sig fem timer om dagen på at scratche. Den anden ser på musik som "søm og skruer". Mød tre dj's fra hver deres hjørne af dj-kulturen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Stjerne-dj’en
Rune RK, aka Rune Reilly Kølsch. Har udgivet hittet Calabria, som er solgt i mere end fire mio. eksemplarer.

»Jeg spillede mit første dj-job i Ungdomshuset i 1993. Jeg har et virkeligt stort behov for at dele den musik, jeg elsker, med andre mennesker. Der er ingen tvivl om, at det, jeg gør, det ville jeg gøre gratis. Og der var da også mange år, hvor jeg levede af pastaskruer. Men efter udgivelsen af »Calabria« steg mine honorarer, og så kunne jeg pludselig leve af musikken på en fornuftig måde.

Så står man til gengæld pludselig over for nogle andre udfordringer. Man skal virkelig levere varen, når man er hovednavnet til en fest, hvor lyset alene har kostet en million. Og så er det en meget ensom tilværelse. Den skærende kontrast fra at spille foran 40.000 mennesker, som går amok i fælles glæde, til at sidde alene på et hotelværelse bagefter, kan godt være svær at håndtere. Jeg er altid helt færdig bagefter, når jeg har været ude at spille.

Det er ligesom at spille en form for skak: Man skal hele tiden være fire tracks forud, og man skal vide, hvornår det næste peak kommer, og så kræver det en meget stor mængde energi at måle publikum samtidig.

Fandyrkelsen af djs var der ikke på samme måde før i tiden. I mange år var det mere noget med at få et nørdet nik. Nu vil folk have autografer og have taget billeder med mig, når jeg er ude at spille. Og jeg ved, hvor meget det kræver at gå op til folk, så jeg synes, det er fedt, og tager det meget til mig.

Men for at bibeholde min kant, spiller jeg meget ude til undergrundsfester under mit alias Kølsch. Der er meget stor forskel på at spille til en fest for 40.000 mennesker, hvor bookerne har brug for, at jeg leverer, og så at spille til en undergrundsfest, hvor der er 400 mennesker, som kommer for at høre noget nyt og interessant. Der kan jeg eksperimentere og komme ud i nogle andre kroge. Og jeg har brug for den inspiration for at holde gejsten.«The Turntablist

DJ Noize, aka Kim Sæther, femdobbelt danmarksmester i mix. Hev også verdensmesterskabet hjem i 2000 til DMC World DJ Championships. Har netop udgivet pladen »Over Askeskyen« med Pede B.

"Det var DJ Babu fra San Fransisco, der opfandt ordet »turntablist«. Det er en person, der bruger pladespillerne som et musikinstrument og kan indgå i et band i en ren akustisk sammenhæng. Og det er noget af det, jeg selv nyder mest - at spille sammen med et band. Det kommer jeg fx til at gøre under jazzfestivalen.

Jeg er god til at fange folks opmærksomhed, og så er jeg selvfølgelig teknisk dygtig. Jeg startede, da jeg var 15 år gammel, og så øvede jeg mig på alt, jeg kunne få hænderne i. Mest mine søskendes pladesamlinger, hvis jeg skal være helt ærlig. Det er derfor, jeg stadig har en forkærlighed for hård metal. Nogle af de fedeste plader at scratche med var jo nogle af min brors plader med hård tråd. Black Sabbath fungerede f.eks. fantastisk godt.

Da jeg stillede op til danmarksmesterskaberne i sin tid, øvede jeg mig i fire-fem timer om dagen hele året op til. Når man har seks minutter til at imponere folk, skal man se på dem som seks perler på en snor, hvor hver perle skal være en wauw-oplevelse. Jo flere wauw-oplevelser, jo bedre er dj’en.

Jeg spiller selv altid med to pladespillere og en mixer. Der er mange måder at være en dygtig dj på i dag, og man behøver ikke at være det på min »originale måde«. Men det piner mig, at folk ikke booker djs efter, hvor dygtige de er, men efter hvor gode de er til at promovere sig selv. Der er mange dygtige nye skud på stammen, som bliver forbigået, fordi de har for travlt med at sidde derhjemme og øve sig i stedet for at netværke.«Røvballe-dj’en

Jan Olsen, tidligere radiovært og dj siden 1981. Har bl.a. været resident-dj på Bonaparte i Gothersgade i 13 år. Siden midt i 90erne har han spillet som mobil-dj til bryllupper, firmafester og fødselsdage, hvor han rykker ud med diskotekspult, lyd, lys og en røgmaskine.

»Som mobil-dj er jeg en levende jukeboks, der bruger min erfaring til at se, hvad folk gerne vil have. Jeg er ikke ude for at uddanne publikum. Det er deres fest og deres præmisser, og der er ingen fine fornemmelser. Hvis de vil danse til Tommy Seebach hele natten, så får de lov til det.

Jeg tænker på musik som søm og skruer. Der var ikke et sekunds sorg i mit hjerte, da jeg solgte min pladesamling i sin tid. For mig er musikken et værktøj til at skabe nogle stemninger og gøre mennesker glade. Alle mine gamle vinylplader er spillet over på mp3-filer, og når jeg er ude at spille, har jeg en computer med hele bagkataloget på 10.000 numre med.

Når en kendis-dj er ude at spille, forventer publikum, at han har en bestemt stil og spiller noget, de ikke kendte i forvejen. Men når røvballe-dj’en kommer ud, forventer folk det stik modsatte. De mennesker, jeg spiller for, kommer i byen to-tre gange om året: til julefrokosten og til Onkel Bents fødselsdag. Og så vil de gerne høre noget de kender, så de ikke står og føler sig klodsede på dansegulvet.

Jeg skal ofte spille for et publikum, der strækker sig fra en på 16 til en på 90, og det er lidt mere vanskeligt, end når en stjerne-dj som David Guetta skal spille for et publikum på 90.000, der kun er kommet for at høre ham. Jeg skal spille noget, så alle kan have en god fest. Jeg sorterer de unge fra først, for de skal alligevel i byen igen ugen efter, men farmor vil gerne ud at danse med brudgommen, så derfor spiller jeg gerne noget Sinatra eller Barry White til at starte festen op på.

Nu er jeg snart 50 og havde forventet, at jeg ville stoppe med at dj’e, når jeg nåede en vis alder, men jeg kan slet ikke forestille mig at holde op. Og flere i min datters skole synes, det er supersejt, at hendes far er dj. Det kan sagtens være, jeg stadig spiller om ti år.«