Per Stig: Send terrorsatire eller betal støtten tilbage

Kulturministeren kræver filmstøttemidler betalt tilbage, hvis SBS ikke sender kontroversiel satireserie. Han advarer mod at droppe serien af frygt.

Foto: Teitur Jonasson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturminister Per Stig Møller (K) sætter tommelskruerne på tv-selskabet SBS, som ikke ønsker at bringe satireserien "Cellen" med henvisning til den skærpede terrortrussel mod Danmark.

- Hvis ikke de udsender filmen, så skal de sende pengene tilbage, for de har jo fået pengene for at bringe programmer på de private kanaler fra public service-puljen. De får tiden frem til sommeren 2011 til at bringe filmen, og har de ikke bragt den, så skal pengene tilbage, siger Per Stig Møller.

"Cellen" er en satireserie i 12 afsnit og er skrevet af komikeren Omar Marzouk. Den handler efter det oplyste om tre tumpede terrorister i Danmark. For mere end to år siden fik SBS TV et tilskud på 4,5 mio. kr. fra Dansk Filminstituts public service-pulje til at producere serien.

Informationschef Jesper Jürgensen fra SBS TV begrunder i dag over for Berlingske Tidende, at det er den forhøjede terrortrussel mod Danmark, som har fået SBS til at træffe den "kommercielle vurdering, at vi ikke har lyst til at sætte det på skærmen".

Per Stig Møller peger på den ene side på, at SBS har redaktionel frihed, som han ikke ønsker at blande sig i.


- Jeg kan ikke sidde her og være overprogramdommer på et program, jeg ikke har set. Men bringes det ikke, må de levere pengene tilbage, for de har fået pengene til at producere programmer, siger Per Stig Møller.

Kulturministeren ønsker ikke at forholde sig til selve serien, da han ikke har set den. Men han advarer rent principielt mod at afstå fra at bringe programmerne af frygt.

- Man må aldrig afstå fra at gøre noget af frygt, for så har man indført en selvcensur af frygt. Det vil betyde, at det, der vil skræmme en til at afstå fra at gøre det, man ellers ville, har vundet. Så har man ladet sig skræmme, og så har dem, der skræmmer, vundet. Så det skal man ikke, siger Per Stig Møller.


Han vil ikke direkte kommentere, om han i dag har den fornemmelse, at det netop er frygten, som har fået SBS til at afstå fra at bringe filmen.

- Det har jeg ikke nogen viden om, det må du tale med dem selv om, siger Per Stig Møller, som heller ikke på nuværende tidspunkt vil 
drage direkte paralleller mellem den nye SBS-sag og den fem år gamle Muhammed-sag om Jyllands-Postens tegninger.


- Men omkring Muhammed-sagen sagde jeg hele tiden, at uanset hvad jeg selv måtte mene om sagen eller ej - og det er bedøvende ligegyldigt - så var det min pligt at forsvare, hvad der var lovligt i Danmark. Det var min linje, jeg forsvarede tegningerne ud fra det princip, at vi har ytringsfrihed i Danmark, siger Per Stig Møller.