Stevns Klint og Vadehavet rykker op i verdenseliten

Stevns Klint er kommet på UNESCOs prestigefyldte liste over verdens naturarv, oplyser Kulturministeriet.

Stevns Klint. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stevns Klint og Vadehavet er mandag optaget på UNESCOs liste over enestående verdensarv. Det betyder, at Danmark nu har seks lokaliteter på den fornemme liste, som rummer knap 1.000 steder.

Stevns Klint betegnes som en geologisk lokalitet i verdensklasse, mens Vadehavet beskrives som et naturområde i verdensklasse.

Kulturminister Marianne Jelved (R) glæder sig over udnævnelserne. Om Stevns Klints optagelse på listen siger hun:

»Jeg er stolt over, at UNESCOs verdensarvskomité har anerkendt Stevns Klints helt unikke værdi. Og ikke mindst over, at Danmark dermed endnu en gang har bidraget til den fælles verdensarv og på den måde er med til at binde bånd på tværs af landegrænserne,« siger hun i en pressemeddelelse.

Det er Marianne Jelved, der på forarbejde af Miljøministeriet har indsendt ansøgningen for Vadehavet til UNESCO.

»Det er fantastisk, at det nu har kunnet lade sig gøre at få hele Vadehavet med på verdensarvslisten og dermed sikre et stykke enestående dansk natur. At det har kunnet lade sig gøre skyldes en kæmpe fælles indsats fra kommunerne ved Vadehavet og de tyske og hollandske myndigheder,« siger kulturministeren.

I forvejen er Vadehavet i Tyskland og Holland udpeget som verdensarv.

Jelling blev som det første sted i Danmark optaget på listen for 20 år siden, og siden er Roskilde Domkirke og Kronborg Slot kommet til. Med til de danske verdensarvssteder hører også Ilulissat Isfjord i Grønland som en del af Rigsfællesskabet.