Stéphanie Surrugue: »Jeg annoncerede Trumps sejr til hans egen valgfest«

DRs USA-korrespondent Stéphanie Surrugue har dækket det amerikanske valg for alle stationens kanaler. Her fortæller hun om ét af karrierens mest hektiske døgn.

Korrespondenten på arbejde. Privatfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

02.45

Sidder på mit hotelværelse på Manhattans 54. gade og skriver et udkast til analysen »Derfor tabte Trump valget«. Forleden skrev jeg udkast til den modsatte analyse, »Derfor vandt Trump valget«. Begge tekster er skabeloner, der kan opdateres lynhurtigt og lægges på dr.dk, når valgresultatet ligger klar. Den ene analyse skal altså bruges, mens den anden aldrig bliver publiceret. Jeg lægger mærke til, at jeg har lettere ved at skrive vinderanalysen end taberanalysen. Er det mon et tegn?

09.00

Jeg står op og er så træt, at jeg må indlede valgdagen med to hovedpinepiller og nogle øjendråber. Morgenmaden består af nyheder på mobilen og på tv, telefonsnakke med redaktionen hjemme i Danmark og flere nyheder. Jeg har prioriteret at sove helt til klokken 9, fordi jeg ved, at jeg kommer til at arbejde det meste af natten, og de seneste uger har jeg arbejdet i noget nær døgndrift, fordi jeg har rejst i hælene på Donald Trump.

12.30

Fotograf Andreas Vingaard og jeg står foran Trump Tower på 5th Avenue og laver en live til TV-avisen, da klokken derhjemme runder 18.30. Tine Gøtzsche er vært, og jeg bliver altid i så godt humør, når jeg er igennem hos hende. God start på formiddagen.

13.00

Bygger lejr i Associated Press’ valgkontor på Hilton-hotellet, hvor Trump om nogle timer holder sin valgfest – eller »sejrsfest«, som han skrev i invitationen for halvanden uge siden. Trump vil ikke have den udenlandske presse med til festen, men vi har fået base inde på hotellet, så vi har et sted at oplade telefoner, computere og sendeudstyr. Læser nyheder konstant og taler med Johannes (Langkilde, red.) – han dækker Clintons valgfest sammen med fotograf Jacob Lorenzen, og vi ønsker hinanden god valgdag og tager en dyb indånding. Nu er det altså nu.

18.35

Det sidste par timer har jeg har lavet live-gennemstillinger til den sene TV-avis, radioen og den store valgnat på DR2. Jeg føler, at jeg er med i en større militæroperation; vi har hold med korrespondenter og fotografer i flere svingstater, i Washington og her i New York, vi har et fremskudt studie på en tagterrasse på Times Square, og hele holdet hjemme i DR-byen arbejder hurtigt og præcist. Det er hektisk, men alle har ro og overblik. Det er fedt.

20.10

Vi laver gennemstillinger non stop uden foran Hilton-hotellet sammen med et par hundrede andre udenlandske journalister. Flere danske turister kommer forbi og hilser. Det er hyggeligt. Nogen vil lave en selfie, og i samme øjeblik kommer Ulla Terkelsen forbi. Hun springer med på billedet, og de tre unge danskere jubler vildt over vores gruppeselfie.

21.45

Aftenkulden begynder at bide; heldigvis har jeg pakket en ekstra uldjakke, vanter og et gigantisk tørklæde. Mellem gennemstillingerne løber jeg rundt inde på Hilton for at interviewe nogle af Trumps kampagnefolk og en masse Trump-fans. Stemningen stiger derinde; Trump fører. Pludselig står Andreas, fotografen, foran mig med en skål varm suppe og to kopper kaffe til mig. Jeg giver ham et kæmpekram og lover at hente varm kakao til ham hele dagen i morgen.

02.31

Vi nærmer os live-gennemstilling nummer 30 og er rykket indenfor på Hilton lige foran døren ind til Trumps valgfest. Vagterne lader os blive der, for stemningen er steget 200 grader det sidste par timer: Nu fører Donald Trump solidt. Jeg er igennem på P1 Morgen, da resultatet for Wisconsin kommer: Trump har vundet delstaten – og med Wisconsins valgmandsstemmer er han kommet over den magiske grænse på 270. Eller kort sagt: Donald Trump er USAs næste præsident. Vi er live, mens det sker, og skynder os at tjekke andre kilder for åben mikrofon. Det er et syret øjeblik. Associated Press bekræfter også nu. Jeg står omgivet af Trump-fans, der holder øje med henholdsvis et TV – hvor nyheden ikke er breaket endnu – og med en rulletrappe, hvor de håber, at Trump vil ankomme, når han skal holde tale. Stadig midt i liveinterviewet bliver vi enige om, at jeg skal give dem nyheden. Først tror de ikke på mig. Så viser jeg dem tallene på mobiltelefonen. Og så begynder de at brøle af glæde. Jeg når lige at tænke, at lyden hjemme i folks radioer i Danmark må være helt overstyret på grund af brølene. Og så begynder vi alle sammen at grine, fordi det er så skørt, at jeg har annonceret Trumps sejr til hans egen valgfest.

06.00

Der er dømt breaking med breaking på, så vi er stadig i gang med dét, der er verdens største historie i disse timer. Ekstra udsendelser, ekstra TV-avis, ekstra alting. Det er sindssygt. Og min telefon bimler og bamler med alt fra redaktører og kolleger til mine venner og familie.

07.15

Jeg ligger i min hotelseng igen. Klokken er 13.15 hjemme i Danmark, så jeg kan nå at sove tre timer og et kvarter, så skal jeg op og i gang med TV-aviserne igen. Det bliver nogle vilde dage, uger og måneder. Præsident Trump bliver indsat i Det Hvide Hus 20. januar. Men lige nu glæder mig bare til min juleferie. Nej, hvor skal jeg sove længe i december.