Statsministeren undgik at sige undskyld for vores skamfulde fortid

I sin nytårstale talte Lars Løkke Rasmussen om Danmarks fortid som slavehandler og -ejer, men han undskyldte ikke. Histo­riker kritiserer statsministeren for at springe hurtigt hen over emnet.

Havnen i Frederiksted på St. Croix. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sin nytårstale berørte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Danmarks fortid som slavehandler og koloniejer af De vestindiske Øer. Han omtalte denne fortid som skamfuld, men historikeren Astrid Nonbo Andersen mener, at han sprang for hurtigt over emnet og så lettet ud, da han gik videre til nutiden.

I talen sagde Lars Løkke Rasmussen: »I år er det 100 år siden, Danmark solgte De vestindiske Øer til USA og satte et punktum for et grusomt kapitel i vor historie. Mange af Københavns smukke gamle huse blev opført for penge tjent på slavernes slid og udbytning på den anden side af jorden. Det er ikke en stolt del af danmarkshistorien. Det er skamfuldt, og det er heldigvis fortid.«

Lars Løkke Rasmussen sagde ikke undskyld, og det bemærker Astrid Nonbo Andersen, der forsker i erindrings- og historiepolitik, herunder bl.a. officielle undskyldninger og krav om erstatninger for historiske uretfærdigheder:

»Det var ikke en undskyldning. Han sprang hurtigt over emnet, og han skiftede ansigtsudtryk og så lettet ud, da han sagde, at det heldigvis var fortid, som om det ikke betød noget afgørende for nutiden. Han dvælede ikke ved emnet, men det var dog interessant, at han brugte ordet »skamfuldt«.«

Det har generelt været svært for europæiske nationer at undskylde for fortidens kolonitid, der omfattede slavehandel.

I Storbritannien holdt premierminister Tony Blair i 2007 en tale, hvor han gav udtryk for dyb sorg (sorrows) og fortrydelse (regrets) over Storbritanniens kolonifortid, men han undskyldte ikke.

Heller ikke Frankrig, som også havde besiddelser i Vestindien, har givet egentlige undskyldninger, men har dog i 2001 vedtaget enerindringslov, hvor man lader 10. maj hvert år være en erindringsdag, hvor slaveriet er defineret som en forbrydelse mod menneskeheden.

Danmark har kun to gange givet en regulær undskyldning for historiske hændelser. I 1999 gav den socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen en undskyldning til de Thule-beboere, der blev tvangsforflyttet i 1953 for at give plads til en amerikansk base. Og i 2005 gav statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) en undskyldning til de fremmede jøder, i alt 21, der blev udvist af Danmark i 1930erne og 1940erne og blev myrdet i tyske KZ-lejre.

Sophia Wathne er redaktør af det historiske nettidsskrift Marronage, der skriver om afkolonisering og den danske slavefortid og nutidens kamp for at få afsluttet dette mørke kapitel.

»Statsministeren siger, at der ved salget af Dansk Vestindien til USA blev sat et punktum for et grusomt kapitel i danmarkshistorien. På Marronages redaktion undrer vi os over, hvilket kapitel statsministeren mener blev afsluttet. Taler han om afskaffelsen af slaveriet 69 år tidligere? Eller tænker han på Danmarks rolle som kolonimagt? Måske tænker han, at vi stoppede med at udbytte og undertrykke mennesker for at rive profit til hjemlandet? Eller var det afslutningen på racisme? Intet af det blev afsluttet ved salget af Dansk Vestindien. Intet andet end at Danmark solgte en del af sin egen befolkning, da befolkningsgruppen ikke længere var profitabel,« siger Sophia Wathne.

Astrid Nonbo Andersen mener ikke, at undskyldninger for historiske forhold som konsekvens behøver at give anledning til erstatningssager og skabe præcedens for andre krav om undskyldninger.

»Der er ikke nogen nødvendig sammenhæng mellem officielle undskyldninger og konkrete erstatninger. Men der er ikke nogen tvivl om, at man i Danmark såvel som i andre tidligere europæiske kolonimagter forsøger at helgardere sig mod eventuelle erstatningskrav ved at undlade at formulere sig i officielle undskyldninger,« siger Astrid Nonbo Andersen.