Statsministeren har en svaghed for Allan Olsen: »Der er en særlig stemning i hans musik, der passer godt til den tone, jeg ofte gerne vil ramme«

Ugen på kanten: Allan Olsen er bedre end »Absolute Music 2«, magtkritik er sisyfosarbejde og et pust fra fortiden har en pudsig relation til nutiden. Aminata Amanda Corr dissekerer ugen, der gik.

Forfatteren og sangeren Allan Olsen er angiveligt til stor inspiration for »hele Danmarks Mette«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen pryder i maj forsiden af kvindemagasinet »Lime«, som udgives i samarbejde med dagligvarekæden Netto.

I interviewet inde i magasinet fortæller Mette Frederiksen blandt andet om, hvordan hun lytter til Allan Olsen, når hun skriver taler:

»Og så har jeg en ting for Allan Olsen. Ham lytter jeg til, hvis jeg skal skrive en tale. Der er en særlig stemning i hans musik, der passer godt til den tone, jeg ofte gerne vil ramme.«

Og den information kan man jo egentlig godt bruge til at afkode budskaberne, når statsministeren laver envejskommunikation: Husk på, at når hun taler til dig, står hun og har det meget Allan Olsen-agtigt.

Allan Olsen, som er hjernen bag »Pindsvin i pigsko«, »Sange for rygere« og »JØWT«.

Men det er – modsat hvad der gælder kulturminister Joy Mogensen – ikke musiksmagen, der har fået kritikerne op af stolene. Og dermed må man jo konkludere, at i den snakkende klasse er Allan Olsen et bedre bud på god musik end »Absolute Music 2« er. Men det er et sidespor.

Vi skal nemlig rette vores opmærksomhed mod forsiden af Lime, hvor der står »Hele Danmarks Mette« på et billede af en relativt majestætisk poserende statsminister.

Tidligere Venstreminister og folketingsmedlem Søren Pind skrev på Twitter, at »det her kunne Socialdemokratiet ikke købe sig til«.

Politisk redaktør på B.T. Henrik Qvortrup skrev på Facebook: »Det er ikke journalistik, men skamløs propaganda.«

Og det er jo en af de situationer, hvor jeg nu kommer til at male mig selv op i et hjørne. For jeg vil jo enormt gerne lave en pointe om, at jeg jo sagtens kan se, at man kan betragte forsiden som en reklame for Mette Frederiksen, og at det jo ikke er så smart. Men spørgsmålet er, om kritikere af forsiden ikke bare kom til at reklamere yderligere for forsiden og for Mette Frederiksen, siden forsiden jo efterhånden har været en tur gennem alle aviserne.

Og så en tur mere gennem aviserne, da redaktøren var ude med en undskyldning. Og nu en tur mere igen, fordi jeg har besluttet mig for at påpege, at nogle andre har påpeget, at … Kan du se det? Det er rent og skært sisyfosarbejde.

Til gengæld har de mange reaktioner på sociale medier affødt, at jeg den forgangne uge har haft en sang på hjernen mere eller mindre konstant.

Fordi hvis ikke Mette er »hele Danmarks« – hvis er hun så? Er Mette din? Er Mette min? Og det kender jeg kun én, der har svaret på. De kalder ham for Kool, Danny Kool.

Preteen-idol og rapper Danny Kool udgav i 1999 sangen »Mette (hun er min)«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Sofie Hansen.

I 1999 blev hele Danmark taget med storm af Danny Kool. En teenager fra Næstved, som med musikproduceren Chief 1 i ryggen udgav det ene hit efter det andet. Et af de hits var nummeret »Mette (hun er min)«.

Min oprindelige plan var at trykke hele teksten, men efter at have nærlæst den, er der simpelthen for mange af de ord, den dengang 13-årige dreng synger, som ikke ville være passende at bringe i avisen.

»Det har med andre ord været en lidt overflødig debat, der har kørt den sidste uge. For alle i hele verden ved, at Mette er Danny Kools.«


Jeg huskede den betydeligt mere stueren, men det var jo også en anden tid. Dengang kunne man sagtens indlede musik til børn med, at nogle 12-13-årige drenge sad og råbte »Hey! 'Ey! Baby!« efter en pige, der gik forbi, og bruge »bøsse« som skældsord. Det gjorde man i hvert fald.

I stedet holder vi os til omkvædet. Det går:

»Hvis du er den, der går og tror, at Mette hun er din.

Så kan du så godt tro om igen, for Mette hun er min.

Mette hun er min.

Så hvis du tror, du er den, der ku', så er du sgu til grin.

For alle i hele verden ved, at Mette hun er min.

Og hun kan aldrig blive din!

For Mette hun er min.«

Det har med andre ord været en lidt overflødig debat, der har kørt den sidste uge. For alle i hele verden ved, at Mette er Danny Kools.

Og så er det da i øvrigt lidt sjovt at tænke på, at Danny Kool er lillebror til Saszeline. Ja, dén Saszeline. Den tidligere S.O.A.P.-sangerinde, som fik sin Instagram-profil lukket efter at have delt indhold, hvor hun blandt andet opfordrede sine følgere til ikke at bruge mundbind og spekulerede i, om Bill Gates med en eventuel vaccine ville skyde en mikrochip ind i mennesker i hele verden!