Star Wars sætter sig på julen flere år frem

Star Wars har udskudt premiere på næste film og går i fodsporene på Ringenes Herre som tilbagevendende jule-premiere. Næste år kommer første spin-off.

Rey spillet af Daisy Ridley i Star Wars VII. Fold sammen
Læs mere

Er der en oplagt sammenhæng mellem julens mange traditioner, og Star Wars-filmenes efterhånden også ret traditionelle udbud af stjernekrydsere, robotter og gode og onde lyssværds-svingere? Det mener Disney-koncernen åbenbart efter den overbevisende succes for »Star Wars VII The Force Awakens«.

Efterfølgeren Star Wars VIII er i hvert fald udskudt godt et halvt år, så fans verden over må vente til 15. december 2017 med at finde ud af, om Jedi-kvinden Rey hedder Skywalker til efternavn.

Men det betyder ikke, at biografpublikummet skal gå trøstesløse igennem en decembers snesjap uden galaktisk oplysning - allerede næste jul får den første film i en såkaldt spinoff-serie under navnet »Star Wars antologien« premiere. »Rogue One: A Star Wars Story« er titlen på filmen, der foregår i tiden før den film, der introducerede Luke Skywalker, og handler om en gruppe oprørere. Stjernen er igen kvindelig og bliver spillet af Felicity Jones, der tidligere er set som Stephen Hawkings kone i »Teorien om alting.«

Ifølge filmmagasinet Vanity Fair er det en bevidst strategi fra Disney, der ejer Star Wars-franchisen, at lægge premieren på filmen i juletiden, hvor film med bud til både de ældre børn og voksne har et ekstra potentiale. Tidligere nød filmene om Ringenes Herre godt af den samme trang til storslåede parallel-universer i juledagene.

På verdensplan har den seneste Star Wars film nu indspillet 1,8 milliarder dollars (ca 12 milliarder kroner), og ifølge Hollywood Reporter forventer man ikke længere, at filmen slår alle tiders rekord i global indtjening. Den sidder James Camerons »Avatar« på med 2,79 milliarder dollars i indtjening verden over.

En af grundene til, at Star Wars har mistet lidt af stjernestøvet er, at de der lyssværd ikke er helt så populære i Asien, som i den vestlige verden. Star Wars VII fik premiere i Kina 9. januar, og ifølge Forbes har den her indspillet ca 100 millioner dollars og ligget nr. 1 - men dog på et lidt lavere niveau end sidste års højdespringer »Fast and Furious 7«.

Ifølge Forbes er der mindre hype og forventning til »Star Wars«-universet i Kina, hvor Mao kun lige havde lagt den lille røde, da den første film fik premiere i 1977. Den første film vist i Kina, var The Phantom Menace i 1999. Til gengæld er der særdeles godt salg i legetøj og alle de andre produkter, der har Star Wars-licens, skriver Forbes.

Hvad angår legetøjet fra Star Wars-universet er der nu fornyet kritik af,  at det er kønsdiskriminerende. Det vakte kraftig opsigt, da den engelske udgave af Star Wars Monopoly blev lanceret uden at den kvindelige hovedperson Rey, spillet af Daisy Ridley, var en af figurerne, og en otte-årige piges brev til legetøjsfirmaet Hasbro, hvor hun efterlyser Rey, blev delt i tusindvis af gange.

Hasbro undskyldte med, at det var for at undgå at afsløre handlingen i filmen, men nu bliver kritikken fornyet. Daily Telegraph refererer en anomym kilde som på hjemmesiden »sweatpantsandcoffee.com« beretter detaljeret fra møderne, hvor man diskuterede legetøjslinjen, og hvor der blev lagt en klar strategi om at satse på skurken Kylo Ren og i høj grad undgå Rey.

»Vi ved, hvad der sælger,« fik kilden at vide. »Ingen drenge har lyst til at få en gave med en kvindelig hovedfigur,« lød det fra folkene i legetøjsindustrien.