Star Wars fylder 40 år: Første gang i den fjerne galakse vil altid være noget særligt

I dag fylder Star Wars-sagaen 40 år. Redaktør Thomas Conradsen glemmer aldrig sin første gang: »Min klassekammerat Jimmi holdt fødselsdagsfest i slutningen af 80erne – vi var endnu ikke fyldt ti år. Han satte et VHS-bånd på med en film, han havde optaget fra tysk TV. Det var »Return of the Jedi«.«

Prinsesse Leia spillet af Carrie Fisher, Star Wars Episode IV - A New Hope. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Film

Livet består ikke mindst af første gange. Små, store og skelsættende oplevelser, der bliver siddende i sjælen, fordi de kunne noget, fordi de faktisk betød alverden. Jeg husker mit første kys som seksårig.

vor få skyer, der var på himlen, at vi stod ved min fars skur i baghaven, duften af græs og friskhugget træ, der omkransede os. Jeg husker første gang, jeg smagte sushi i Skolegade i Aarhus. At min kæreste blev jaloux, fordi jeg så mere og mere forelsket ud, for hver bid jeg tog af den rå fisk.

Første gang jeg stod med mine gymnasievenner foran Orange Scene på Roskilde Festivalen og følte, at livet startede lige nu, lige her. Og min stemme var rusten, fordi jeg havde forsøgt at være sej og ryge, men alligevel skrålede jeg med under koncerten. Jeg husker første aften, jeg skulle sove, efter jeg var flyttet hjemmefra. Forventningerne og frygten, der fulgte med under dynen. Og så husker jeg – naturligvis – de tusindvis af første gange, der opstod, da min kone og jeg for første gang tilbragte timer på en fødestue på Rigshospitalet for syv år siden.

Da jordemoderen pludselig stod med hende i armene, da vi hørte hende græde, da jeg lå med hende på brystkassen på barselshotellet, da vi ikke kunne finde ud af at sætte den første ble på, da vi fik hende med hjem og lagde hende i den hvid- og lillaternede vugge i stuen, som jeg selv havde ligget i for 29 år siden og min mor 57 år tidligere.

At få kys, at opfange en livret, og at blive forælder er ting, vi gør individuelt, men som skaber en sammenhæng til milliarder af øvrige mennesker. Tænk på alt det på kloden, vi oplever sammen men hver for sig. Det er dette åndsfællesskab, der giver os noget at tale om og en kærlighed til selv de mennesker, vi møder, ja, for første gang. Eller sågar de, vi stadig har til gode at krydse veje gennem livet med.

I dag er der faktisk en helt særlig første gang, jeg gerne vil fremhæve, som er et stykke kulturhistorie, og et fænomen, der i den grad har skabt fællesskaber på tværs af køn, race, generationer. I dag er det nemlig 40 år siden, at Star Wars for første gang blev vist i biografen. Ingen anede i den tidlige sommer 1977, at figurer som Luke Sky­walker, C-3PO, Darth Vader og Princess Leia ville tryllebinde folk verden over i årtier. Jeg har ikke tal på, hvor mange mennesker jeg gennem livet har diskuteret den oprindelige filmtrilogi med, men jeg har fuldstændigt overblik over, hvornår jeg for første gang blev suget ind i eventyret, der fandt sted i fjern galakse, for længe, længe siden.

Min klassekammerat Jimmi holdt fødselsdagsfest i slutningen af 80erne – vi var endnu ikke fyldt ti år. Han satte et VHS-bånd på med en film, han havde optaget fra tysk TV. Det var »Return of the Jedi« – den tredje film i rækken fra 1983. Jeg husker scenerne, hvor Luke Skywalker forsøger at få adgang til Jabba the Hutts domicil i ørkenen. Jeg fattede ikke et ord af det tyske lydspor, men det betød intet, for jeg sad forstenet og fortryllet og fulgte med. Jeg har formentlig set trilogien 25 gange siden da, kan hvert et ord, hver en scene. Men der er intet som første gang.

Så du videoen på Facebook? Her er facitlisten: