Stævnet forlags-sælger: Der er sket fejl men ikke ulovligheder

Claus Clausen, der har fået et større millionkrav mod sig fra Gyldendal, håber stadig på et forlig.

Claus Clausen - der er ikke begået ulovligheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Onsdag blev den tidligere forlægger og ejer af forlaget Tiderne Skifter, stævnet af Gyldendal, for et millionbeløb. En stævning, der dækkede over at forlaget Tiderne Skifter gennem mange år har betalt for lidt i royalties til udenlandske forfattere. Samtidig blev forlagets tre ansatte opsagt og forlagsaktiviteterne lagt ind under Gyldendal.

Claus Clausen er ked af, at nedlæggelsen af forlaget kædes sammen med stævningen af ham - for ham handler sagen primært om nogen gældsposter, som han erklærer han ikke kendte til, da forlaget Tiderne Skifter sidste år blev solgt til Gyldendal.

»Havde jeg vidst det, ville jeg aldrig have solgt forlaget til dem, før det var afklaret. Og synes også, det er lidt amatøragtigt af dem, at de ikke gik bøgerne ordentlig igennem, som man normalt gør ved en virksomhedsovertagelse, så jeg havde haft en mulighed for stoppe salget og få bragt tingene i orden. Jeg anede det ikke, og det kom helt bag på mig. Men det er ikke sket som ulovligheder, og jeg har ikke gjort noget for at berige mig,« erklærer Claus Clausen.

De manglende royalties handler om forfatternes sekundære rettigheder, der gælder især bogklubudgivelser og lydbøger, og handler primært om udenlandske forfattere i en periode, der går tilbage til 2002.  Ifølge Gyldendal et større millionbeløb, som forlaget nu udbetaler til forfatterne, mens et krav på ikke under seks millioner har været nævnt som kravet mod Claus Clausen. Men det giver et stærkt overdrevent billede af de manglende royalties, siger Claus Clausen, der mener at beløbet højst er omkring 100.000 kroner om året.

»Gyldendal tilbød mig et forlig, og det havde jeg ikke noget imod at indgå i forhandlinger om, men jeg fik fra fredag kl. 17  til mandag kl. 12 til at reagere på deres udspil. Men jeg har gennem lang tid gennem min advokat forsøgt at få en specifikation og dokumentation af, hvem jeg skulle betale til og hvad. Det har jeg ikke kunnet få, og så bakkede både min advokat og revisor mig op i, at det ikke var rimeligt. Gyldendal svarede med en stævning. Hvor de oveni de royalties, der ikke er betalt også lægger hele købssummen for forlaget og den løn, jeg har oppebåret i det år, jeg var direktør for forlaget, mens Gyldendal var ejer. Og det bliver jo et meget stort beløb,« siger Claus Clausen

Ifølge Gyldendal har man gennem længere tid forhandlet med Claus Clausen om et forlig, men det afviser den tidligere forlægger.

»De henviser til at jeg har været inde på forlaget og set på Tiderne Skifters mange mange mapper. Der har jeg gjort mig nogen notater om, hvad det er for indtægter og royalties, vi har fået, og mit tal ligger langt fra Gyldendals, så der må være noget mere, og det er det, jeg har udbedt mig dokumentation for,« siger Claus Clausen.

Berlingske har forelagt Claus Clausens udlægning for Gyldendals koncerndirektør, Elisabeth Nøjgaard, men hun har ikke yderligere kommentarer.

»Nu verserer sagen ved domstolene og vi ønsker ikke at kommentere yderligere på den,« siger koncerndirektøren,mens Claus Clausen stadig håber, man kan nå en eller anden form for forlig.

»Det er ikke lødigt med så kort frist, synes jeg. Nu har jeg så fået en stævning, men jeg håber da stadig vi kan finde ud af noget før en retssag. Der skal de jo under alle omstændigheder fremlægge dokumentationen,« siger Claus Clausen.

»Jeg og forlaget burde nok have været mere opmærksom på royaltybestemmelserne vedrørende udenlandske forfattere med hensyn til  bogklubudgivelser og lydbøger,« forklarer Claus Clausen.

»Jeg brugte al min energi på at finde, redigere og udgive de bøger, jeg besluttede mig for. Men jeg har aldrig hørt fra en eneste forfatter om, at de havde penge til gode, som de ikke fik - ikke en eneste. Så derfor anede jeg ikke, at der var et problem. Og de penge, der ikke er blevet udbetalt,  er altså blevet stående i forlaget. Men havde jeg haft den mindste anelse om,at der var en ko på isen, så havde jeg handlet efter det.«