Stærke kvinder løfter »Game of Thrones«

Det vrimler med stærke kvinderoller i »Game of Thrones«, og de gjorde fjerde afsnit til noget særligt. Bemærk, at der er spoilere i denne anmeldelse.

Kvinder indtager ofte hovedrollen og former historiens retning i »Game of Thrones«. Det er med til at gøre serien til noget særligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: HBO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvilken kvindelig figur i »Game of Thrones« holder du mest af? Det spørgsmål stillede jeg Carice von Houten (hollænderen, der spiller Lady Melisandra) under et interview forud for sæson seks. Hun svarede således: »Den er svær, for der er så mange stærke kvinder. Jeg elsker virkelig Cersei Lannister. Men det er svært at vælge én, for Brienne og Arya er også virkelig spændende. Men helt ærligt: Hvor mange tv-serier findes der, hvor det er er svært at vælge sin favorit, fordi der er så mange stærke kvinderoller? Det er en kæmpe cadeau til serien.«

I denne uges afsnit - det fjerde i rækken - var det atter kvinderne, der dikterede retningen, de store plotlinjer bevæger sig i. Og tak for det, for udviklingen var interessant. Mildt sagt. Inden vi kigger på de to store øjeblikke, bør scenen mellem netop Brienne, Melisandra og Davos nævnes. Her bekræfter Brienne uden at blinke, bevæbnet med sit lange sværd, at det var hende, der henrettede Stannis. Bemærk den direkte duel mellem de to voldsomt kraftfulde kvinder. Den korte, afdæmpede samtale føltes lige så dramatisk som 12 runde i en tæt sværvægtskamp i boksning. Det er Game of Thrones, når det er bedst. Også scenen mellem dronning Margaery, der forsøger at give noget af sit overskud til sin psykisk knækkede lillebror, Loras, i den mørke, kolde fængselscelle er relevant i denne sammenhæng.

Men vigtigst er det, at de to store højdepunkter i afsnittet også havde kvinder i hovedrollen. Sæsonens stærkeste emotionelle øjeblik indtil videre var da Jon Snow og halvsøster Sansa Start blev genforenet. Men den væsentligste scene med de to Starks kom først senere i afsnittet, hvor Jon Snow modtog et brev fra Ramsay Bolton. Han kunne ikke få sig selv til at læse højt, hvordan Ramsay planlagde at voldtage Sansa. Men lillesøsteren hev resolut pergamentet ud af hånden på ham og fremsagde uden tøven de barske sætninger. Dét øjeblik viste den fantatiske forvandling Sansa har foretaget fra overpriviligeret og overfladisk møgunge i sæson et til en kraftfuld kvinde med integritet. De mange ar på sjælen har gjort hende til et helt menneske. Bemærk også, hvordan hun gik i mor Catelyns fodspor og praktisk talt beordrede Jon til at gå i kamp mod Ramsay. Ganske som Catelyn for sæsoner tilbage rådgav og af og til bestemte over sin søn og konge, Robb Stark.

Hvor Sansas råstyrke var en åbenbaring, så var Daenerys magtdemonstration over for Dothraki-klanen »blot« en yderligere cementering af hendes flammende, altopslugende tilstedeværelse. Øjeblikket, hvor hun træder ud af den brændende hytte, danner endnu et ikonisk billede fra tv-serie, hvor skaberne nægter at hvile på laurbærrene.

Hvad: »Game of Thrones« sæson seks, afsnit fire, »Book of the Stranger«

Hvor: HBO Nordic eller CMore.

Læs også anmeldelsen af andet afsnit: