Stadig stigende interesse for kunst – indtil videre

Faldende boligpriser og svindende friværdi har ikke haft indflydelse på kunstinteressen. Men bøtten vender måske til foråret, mener en af Københavns førende gallerister.

Der vil også i år ligge kunst under mange juletræer. Interessen for at købe kunst er stadig stigende, og det er først og fremmest den moderne, samtidige kunst, der oplever højere priser og stor efterspørgsel.

Sådan lyder meldingen fra et af landets største auktionshuse, Bruun Rasmussen Kunstauktioner, og fra Mikael Andersen fra Galerie Mikael Andersen, et af Københavns førende gallerier.

»Vi har modsat ejendomsmæglerne ingen grund til brok. Der er generelt stadig en stor interesse for at købe kunst,« siger Mikael Andersen, der samtidig fastslår, at han især oplever interesse for unge kunstnere direkte fra kunstakademiet.

En pointe som i hvert fald i nogen grad, bakkes op af Peter Christmas Møller, der er salgs- og vurderingsdirektør i Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

»Der er jo lige pludselig kommet 10-12 samtidskunstnere, der går til over 100.000 kroner. Sådan nogen som Kvium og Tal R. Men også i lejet fra 5.000 til 10.000 kroner sker der en helt masse, og der er mange nye, der blander sig,« siger han og konkluderer, at han kun oplever interessen for køb af kunst som stigende.

»I forhold til sidste år er interessen kun blevet større. Men som jeg ser det specielt inden for samtidskunsten. Det er en trend, der startede for tre år siden, og den fortsætter bare.«

Det er en udvikling, der er gået ud over den klassiske kunst, hvor man ifølge Peter Christmas Møller oplever prisfald eller i hvert fald begrænset udvikling i priserne. Men der er en forklaring:

»Det skyldes først og fremmest, at det er nogen andre, der er begyndt at købe kunst, og så skyldes det, at der er sket et modeskifte, hvor klassisk kunst er blevet mindre moderne,« siger han og fortsætter: »Den generation vi møder, der køber kunst i de her år, lader den klassiske kunst hvile og er næsten kun interesseret i moderne kunst, hvor vi ser prisfordobling på ganske kort tid på samtidige kunstnere.«

Det er Mikael Andersen dog uenig i. Han mener, det er de samme, som det altid har været, der køber kunst:

»Det er hr. og fru Jensen. Og bankdirektøren,« siger Mikael Andersen, som dog spår, at udviklingen på det danske kunstmarked med stadigt stigende priser kan vende til næste år, ligesom man for eksempel har set voldsomme prisfald på boligmarkedet.

»Det her kan ikke fortsætte. Bøtten vender nok i løbet af foråret,« siger han.

Men på trods af de seneste års prisstigninger er Danmark stadig et uhyre billigt land at købe kunst i i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med, forklarer Peter Christmas Møller fra Bruun Rasmussen Kunstauktioner – og sådan har det ifølge ham altid været.

Derfor er hans råd til juleindkøberne, at man investerer i klassisk kunst, for her er der penge at tjene på lidt længere sigt.

»Der kommer et tidspunkt, hvor man bliver træt af kuber, glas, stål og læder,« siger han.